Folyamatos fejlesztések Zalaegerszegen

Az elmúlt hónapokban négy cég is fejlesztést jelentett be Zalaegerszegen, ennek részleteiről számolt be Balaicz Zoltán polgármester.

Az EDELMANN nyomdaipari konszern 2018-ban 3,2 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre, ami egyben 100 új munkahelyet is jelent.  Az ADA bútoripari cég 2,5 milliárd forint értékű projekt keretében újabb, 10 ezer négyzetméteres iparcsarnokot épít, ami egyben 50 új munkahely létrejöttét is eredményezi. A ZALACO 4 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre Zalaegerszegen. A cég új, 1500 négyzetméteres raktárat, valamint két zalaegerszegi telephelyén, összesen 2500 négyzetméteres termelőcsarnokot épít, egyben 150 új munkahelyet teremtve. A FLEX 3 milliárd forint értékű beruházást hajt végre, melynek keretében lassan el is készül a Zrínyi utcában az új, 2100 négyzetméteres iparcsarnoka, 100 új munkahelyet létrehozva. A négy vállalat együttesen 12,7 milliárd forintos ipari beruházást hajt végre Zalaegerszegen, 400 új munkahelyet teremtve. Mindezt a kormány 2,9 milliárd forint állami támogatással segíti.


A négy állami támogatást is elnyert nagyberuházás mellett további csarnokok is épülnek a városban, így fejlesztést hajt végre az ODBE Kft., a Mould-Tech Kft., a Fundament Kft., a Timbertech Kft., stb. is.
Zalaegerszegen a 2014-ben meghirdetett gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési program hatására folyamatosan fejlődnek a cégek.
2015-ben az országban elsőként nyerte el a Tudományos és Technológiai Park minősítést a város északi ipari parkja, 2016-ban a város elnyerte a „Befektetőbarát Település címet, 2018-ban pedig Zalaegerszeg vehette át „Az év ipari parkja” kitüntetést.


Sor került a 170 milliárd forintos beruházással megvalósuló, Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, a sármelléki nemzetközi repülőteret is érintő M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út alapkőletételére, ezzel elindult az útépítés. Zajlik a Zalaegerszeget az osztrák határhoz vezető M8-as úttal összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út tervezése. Kormányhatározat született a zalaegerszegi logisztikai központ és konténerterminál létrehozásáról, továbbá 42 milliárd forintos ráfordítással épül az északi ipari parkban, 265 hektáros területen az elektromos és az önvezető autók kutatás-fejlesztésének és innovációjának Európában is egyedülálló bázisa, a járműipari tesztpálya. Ehhez kapcsolódva Magyarországon belül Zalaegerszeg lesz az ötödik generációs mobilhálózat, az 5G tesztvárosa.

A modern technológiák, a piac növekedése és a kiszámítható, stabil környezet bővítésre sarkallja a korábban letelepült vállalkozásokat is. Ez az elmúlt években több ezer új munkahelyet jelent Zalaegerszegen. Csak 2017-ben és 2018-ban a cégek 800 munkahely létrehozását indították el.

A regisztrált álláskeresők száma a városban évről évre csökken, mára ez az arány rekord alacsony szintre csökkent. A regisztrált álláskeresők aránya Zalaegerszegen 2017. decemberében 2,7 %.
Zalaegerszeg folyamatos fejlődése érdekében, illetve a munkaerőhiány csökkentésére egy 18 pontból álló programcsomagot fogadott el a közgyűlés. A megoldások között szerepel munkásszálló létesítése (a volt ZÁÉV munkásszálló felújítására és újbóli megnyitására 2018-ban 600 millió forintot fordít a város), duális képzőközpont kialakítása ugyancsak 600 millió forintos projekt keretében, lakásépítési program, szakemberlakás koncepció, lakásvásárláshoz nyújtott kamattámogatás, építési telkek kedvezményes biztosítása.

 

A TOP-6.8.2-15-ZL1-2016-00001 azonosító számú, „A vállalkozások igényeire alapuló foglalkoztatás-fejlesztési program Zalaegerszeg Megyei Jogú Városban” elnevezésű projekt megvalósításával, a Zalaegerszegi Foglalkoztatási Paktum létrejöttével is a zalaegerszegi foglalkoztatási helyzet javítása volt az elsődleges cél. A projektben számos, a foglalkoztatás bővítését, a munkába állást segítő támogatás, lehetőség érhető el. Álláskeresőknek ingyenes képzéseket kínál a projekt keresetpótló juttatással, útiköltség- támogatással. Munkáltatók, amennyiben hátrányos helyzetű, zalaegerszegi állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező álláskeresőt alkalmaznak, akkor bér- és bérköltség támogatást igényelhetnek. A munkahelyi beilleszkedést, a munkahely megtartását ingyenes mentori szolgáltatás segíti a munkavállalók és a munkáltatók érdekében egyaránt.