2010-hez képest 765 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon

A 2010-es adatokhoz képest 765 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, közülük 610 ezren az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedtek el - mondta pénteken Simon Attila István, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

A KSH pénteki közlése szerint a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 475 ezer volt az április-júniusi időszakban, 55 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban 3,6 százalékosra esett a munkanélküliségi ráta, amely egy év alatt 0,7 százalékponttal csökkent. A helyettes államtitkár szerint a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien az országban, a munkanélküliség pedig történelmi mélypontra csökkent.

Hozzátette, hogy az Európai Unióban Csehország áll az élen, ahol a munkanélküliségi ráta nem éri el a 3 százalékot, azt követi Németország (3,4 százalék), Magyarország pedig Lengyelországgal halad fej-fej mellett a 3,6 százalékos munkanélküliségi rátával.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy a múlt héten az Országgyűlés által elfogadott 2019-es költségvetés a biztonságos növekedést tűzte ki célul. Kiemelte, hogy a hatéves bérmegállapodás értelmében jövőre újabb 2 százalékponttal, 17,5 százalékra csökken a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho), amennyiben az idén 6 százalékos lesz a reálbérnövekedés a versenyszférában. A szocho 2 százalékpontos mérséklésének következtében 130 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, amit ők bérfejlesztésre fordíthatnak.

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarországon megvalósuljon a teljes foglalkoztatás, valamint, hogy mindenki aki akar, az olyan munkát tudjon vállalni, amelyért tisztességes bérezésben részesül - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Forrás: kormany.hu