III. Foglalkoztatási Fórum

A 2018. május 30-án megrendezésre kerülő rendezvényen a munkaerő-hiány okozta gondok enyhítésének lehetőségeiről hallhattak előadásokat a megjelentek: paktumpartnerek, cégvezetők, civil szervezetek képviselői.

"Aladi Gusztáv, a Kontakt Nonprofit Kft. vezetője bevezetésként elmondta, a vállalkozások igényein alapuló, foglalkoztatásélénkítő feladatot teljesít a projekt, amely, mint mondta, nehéz folyamat. A vállalt indikátorszámokat természetesen teljesítik, ez három év alatt 650 álláskereső integrálását jelenti. A nehézsége a magyarországi jelenlegi sajátos munkaerő-piaci helyzetből fakad. A vezető ezt körvonalazva elmondta, ma az országban 4,5 millió munkavállaló van, ami jelentős növekedés az elmúlt évekhez képest, azonban mindemellett folyamatos munkaerőhiány tapasztalható. Aladi Gusztáv friss KSH-adatokat idézve szólt arról, hogy ma 316.000 forint a bruttó átlagkereset az országban, ezen belül azonban Zala megyében 249.000 forint. Azaz jelentősen elmaradtak nemcsak az országos átlagtól, hanem a környékbeli megyékhez képest is. Közben sokan ingáznak Ausztriába munkát vállalni (70-80 ezren) az országból, és nagy arányban megyénkből is, jelezve a mai hazai munkaerőpiac sajátos helyzetét. Mint mondta, meg kellene találni Azt a középutat, aminek hatására egyre többen találják meg a számításaikat itthon.

Gecse Péter alpolgármester a megyeszékhely terveiről szólva közölte, az önkormányzat prioritásként kezeli a gazdaság fejlesztését, munkahelyek teremtését és megtartását. Mint mondta, a városvezetés is szembesült a munkaerő hiányával. A megoldáshoz jó utat kínál a TOP program, aminek fontos eredménye a képző intézmények, a vállalkozások, az önkormányzat és a gazdasági élet meghatározó szereplői közötti koordináció. Az alpolgármester bejelentette, eddig 345 főt sikerült a projektbe integrálni, ami a számszerű célkitűzéseket tekintve 53 százalékos teljesítési mutató. Gecse Péter elmondta, hogy folyamatban van a városban egy 1,5 milliárd forint értékű infrastruktúra-fejlesztő projekt, ami a munkáltatók igényeit is figyelembe véve valósul meg az év végéig.

Kovács Gábor, a járási hivatal foglalkoztatási osztályvezetője számokkal alátámasztva szólt a megyeszékhely és a 84 településből álló, 102.000 fős lakosságú járás munkaerőpiaci helyzetéről. Mint elmondta, az idei első négy hónapban a járásban átlagosan 5,1 százalékos volt az álláskeresők aránya, áprilisban pedig 4,8 százalék, 2393 regisztrált álláskereső mellett. Az osztályvezető részletesen szólt a programban elérhető támogatási lehetőségekről.

A fórum résztvevői Bényi Orsolya vezető mentor tájékoztatásából megismerkedhettek a mentori szolgálat feladataival, Budainé Illyés Dóra, a paktumiroda munkatársa előadásából pedig a munkáltatói felelősségvállalás hasznáról. Dávidné Gergál Rozália főosztályvezető-helyettes, munkavédelmi osztályvezető a tavalyi ellenőrzések tapasztalatairól szólva többek között elmondta, hogy az ellenőrzéseik során feltárt feketemunka aránya átlagosan 17,1 százalék volt a megyében, ezen belül legmagasabb az építőiparban, 47 százalék, a mezőgazdaságban pedig 33 százalék. Tavaly Zalában 597 munkabalesetet jelentettek, ami az előző évekhez hasonló nagyságrendű, és nem volt köztük halálos kimenetelű baleset."

Forrás: ZAOL