Felelős zalaegerszegi foglalkoztatók - Flextronics International Kft.

Felelős foglalkoztatókat bemutató sorozatunkban most ismerjék meg a Flextronics International Kft. - közismert nevén Flex - jó gyakorlatait!

 

A vállalat, mely elkötelezett az intelligens termékek és szolgáltatások fejlesztésében és megvalósításában, ma Magyarországon 7 telephelyen nyújt komplex szolgáltatást ügyfelei számára, munkavállalói száma pedig meghaladja a 10.000 főt.

Felelős munkáltatóként fontos számukra a minőségi munkahelyek megteremtése, legyen szó a felelős bérezésen túl családbarát kezdeményezésekről, csapatépítésről és egészségmegőrzésről, a helyi közösség és környezet támogatásáról, csak hogy a legfontosabbakat említsük. Íme, néhány példaértékű kezdeményezés a közelmúlt történéseiből:

Míg a diákok alig várták az iskolai szünetet, addig a szülőknek fejtörést okozhatott, hogy a vakáció alatt miként oldják meg gyermekeik felügyeletét. Ehhez igyekeztek segítséget nyújtani: egész nyáron folyamatosan várták munkatársaik gyermekeit a Flexes céges táborok, melyek tartalmas időtöltést biztosítottak a közel 350 résztvevőnek. Sárváron és Zalaegerszegen napközis táborok működtek, ahol a fürdőzésen kívül ügyességi játékok, kreatív foglalkozások is szerepeltek a programok között; rossz idő esetén pedig szórakoztató és játékos beltéri programok garantálták a gyerekek jókedvét.
A révfülöpi bentlakásos táborba Sárvárról, Tabról, Zalaegerszegről, valamint Budapestről is érkeztek lelkes kis lakók, akik izgalmas és érdekes programokon vehettek részt. A Logiscool Zalaegerszegen több programozás-tematikájú nyári táborral várta a gyermekeket, melyek igazodtak a résztvevők életkori sajátosságaihoz és tudásszintjéhez.

A családbarát munkahely kialakítása a vállalat mindennapi működésében és hosszútávú stratégiájában is kiemelt figyelmet kap. Ezt a munkáltatói szemléletet és a megvalósult jó gyakorlatokat 2018. novemberében Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Esély Európára Egyesület Családbarát díjjal ismerte el:  

 

Tudatos munkáltatóként a vállalat az egészséges életmód, a sport támogatása mellett kötelezte el magát: ennek jegyében zalai és sárvári Flexes munkatársaik és családjaik több ízben is színvonalas versenyeken mérettethették meg magukat. Az immár hagyományosnak mondható, nagy népszerűségnek örvendő Flex Cup futballkupa selejtező mérkőzésein 2018-ban 12 csapat, mintegy 120 dolgozó mérkőzött meg. A döntőre Zalaegerszegen került sor, a kupát a hazai csapat nyerte. A lelkes sportolók mellett a legkisebb családtagok szórakozására is gondoltak, őket ugrálóvár, arcfestés várta.

Programjaik sorában számon tarthatunk olyanokat, melyeket hagyományosan már több éve támogatnak– ilyen az idén hatodik alkalommal, Sárvár magával ragadó történelmi belvárosában megrendezésre került „Fut a Sárvár, Gurul a Sárvár” futó- és görkorcsolya fesztivál, melynek öt éve névadó szponzorai. A versenyszámok közt szereplő 2500 méteres családi futáson, az 5, illetve 10 kilométeres futóversenyen, valamint a 3 kilométeres görkorcsolya próbaversenyen közel félszáz kollégájuk versenyzett.

Támogatási programjaik között új elem, hogy szponzorai lettek a júliusban Zalaegerszegen megrendezett II. Restart Fesztiválnak. Az együttműködés keretében így ingyenesen, nevezési díj nélkül öt népszerű versenyszámban indulhattak kollégáik.

A Flex ismét nemes ügy mellé állt, amikor segítette a Nádasdy Történelmi Fesztivál megvalósulását. Hagyományőrző programok, koncertek, az ország legnagyobb középkori lakomája tette felejthetetlenné a napokat a látogatók számára.

Támogatták a július végén megrendezésre került “Formula Student East” elnevezésű nemzetközi versenyt, amelyen mérnökhallgatók mérettették meg magukat: lehetőségük volt saját fejlesztésű és építésű versenyautóik bemutatására. A rendezvény helyszínéül a zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya szolgált. A konstruktőri versenyre idén 19 ország, 60 csapata – köztük négy magyar – érkezett, mintegy 1800 résztvevővel.

2018-ban a Flex GSS a Mikulásgyár cipősdoboz gyűjtésében vett részt, 200 000 Ft-tal támogatta a Magyar Williams Szindróma Társaság Mikulás ünnepségét, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Gondozójának kis betegeit pedig játékokkal lepték meg. Mindezek mellett immár ötödik éve szerveztek jótékonysági színházi előadást a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházzal karöltve: a Flex jóvoltából 400 gyermek az Isten pénze című musicalt tekintette meg.

A Flex az esélyegyenlőséget tiszteletben tartó munkáltató, amely a Salva Vita Alapítvány kezdeményezésére létrehozott Fogyatékosság-barát munkahely díjat először 2016-ban nyerte el, majd  2018-ban a díj ezüst fokozatát érdemelte ki.

Budapesti telephelyükön több munkakörben foglalkoztatnak siket és nagyothalló munkavállalókat és folyamatosan fejlesztik a fogyatékkal élők toborzásával, foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat. Kiemelten fontosnak tartják, hogy megoldást találjanak azokra a nehézségekre, amelyekkel ipari környezetben szembesülnek a hallássérült kollégák. Ilyen váratlan helyzet lehet egy tűzriadó is, mely a hallássérült munkatársaknak komoly veszélyforrás. A Flex erre az estre egy új okosóra alkalmazást tesztel, mely rezgéssel jelzi a tűzriadót viselőjének.

A Flex az elismeréssel jogosult a Fogyatékosság-barát Munkahely logó használatára, ezzel is kifejezve a fogyatékkal élő munkavállalók iránti elkötelezettségét.

A cég a munkaerő-kiválasztási döntéseket érdem, képesítések és képességek alapján hozza meg. Nem alkalmaz hátrányos megkülönböztetést a foglalkoztatási lehetőségek és gyakorlatok során életkor, faj, vallás, bőrszín, nem, származás, családi állapot, szexuális orientáció, nemi identitás, veterán állapot, fogyatékosság, terhesség, illetve bármely más jog által védett állapot alapján. A tőle elvárható mértékben lehetőséget biztosít arra, hogy a fogyatékkal élő képzett pályázók is részt vehessenek a kiválasztási folyamatban. Példaértékű az a hozzáállás is, miszerint a Flex-hez jelentkező álláskereső számára, amennyiben bármilyen speciális körülményre van szüksége ahhoz, hogy részt tudjon venni a kiválasztási folyamatukban, azt számára biztosítják.

Karrier a Flexnél - rövid videókban a vállalat vezetői, munkatársai vallanak arról, miért döntöttek a Flex mellett: (a kisfilmek a szövegre kattintva érhetők el)

Hogy meddig terjed egy vállalat felelőssége és ez a felelősség mire irányul?  A felelős munkáltatói magatartás számos területen megmutatkozhat, ez derül ki a Flextronics International Kft. jó gyakorlatait bemutató írásból is: legyen szó tisztességes piaci működésről, természeti környezetünk védelméről, közösségi programjaink támogatásáról, vagy az elégedett és elkötelezett munkavállalókért tett kezdeményezésekről.

Ha Ön vállalkozásának is van olyan jó gyakorlata, melyet szívesen megosztana másokkal, írja meg nekünk, hogy megjelentethessük honlapunkon vagy Facebook oldalunkon, így a leendő munkavállalók is jobban megismerhetik tevékenységüket!

 

forrás: https://www.facebook.com/flexMagyarorszag/