Munkahelyi egészségmegőrzés, helyi termékek előnyben

Ön tudta, hogy 27 százalékkal kevesebb a távolléti napok száma azok körében, akik rendszeresen egészséges ételeket fogyasztanak? És arról, hogy az egészséges munkavállalók 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel teljesítenek jobban egy kutatás szerint?

 

Az alkalmazottak testi-lelki egészségi állapota hatással van a munkavégzés hatékonyságára, ezen keresztül a vállalat eredményességére. A hiányzásból, a dolgozók elvándorlásából fakadó költségek (kiválasztás, betanítás), a rossz lelkiállapotban, vagy betegen végzett munkából (hiányzás, balesetek), a dolgozók alacsony motivációjából fakadó költségek jelentős terhet rónak a vállalatokra. Kutatások bizonyítják, hogy a munkahelyi egészségfejlesztésbe fektetett minden egyes euró 2,5–4,8 euró megtérülést jelent, amely a csökkent távolmaradási költségekben jelentkezik. Ezzel egyidejűleg javul a vállalat megítélése is, hiszen egy gondoskodó szervezet képe jelenik meg a saját dolgozók, valamint a piac szereplői, a potenciális ügyfelek és a jövendő munkavállalók felé is. Vonzó lesz a vállalat az álláskereső, magasan kvalifikált szakemberek körében. Ennek az eredménynek az eléréséhez azonban arra van szükség, hogy a vezetés elkötelezett legyen az egészségfejlesztés célja mellett, a munkahelyi egészségfejlesztő program valóban az adott vállalatnál jelenlévő problémákat célozza meg (ne egy általános sémát alkalmazzunk mindenhol), az adott vállalat igényeire és erőforrásaira legyen szabva, és nem utolsósorban minél több munkavállalót vonjon be a program kialakításába és megvalósításába (hiába a remek program, ha senki sem vesz részt rajta).”

Egy felelősen gondolkodó munkáltató mára már nem engedheti meg magának és üzleti jó hírének, hogy a munkahelyi egészségfejlesztésre ne szánjon időt és forrást.  Szerencsére egyre több cég nyitott az egészséges munkahelyi táplálkozás iránt, biztosít időt és anyagi támogatást munkavállalóik sportolására, szakembert mentális fejlődésük, stresszkezelésük segítésére. Ők azok, akik dolgozóik egészsége és motiváltsága érdekében olyan szempontokra is biztosítanak forrást, melyek korábban feleslegesnek tűntek.

A paktumportálon futó, felelős foglalkoztatókat bemutató sorozatunkban több alkalommal számoltunk már be olyan zalaegerszegi munkáltatókról, ahol fontos az egészségfejlesztés:

A Flextronics International Kft. tudatos munkáltatóként az egészséges életmód, a sport támogatása mellett kötelezte el magát: ennek jegyében zalai és sárvári flexes munkatársaik és családjaik több ízben is színvonalas versenyeken mérettethetik meg magukat.

Az AQ Anton munkavállalói számára elindította Lojalitás programját, melynek keretében a legalább 5 illetve 10 éves munkaviszonnyal rendelkező munkatársak ingyenes egészségügyi szolgáltatást vehetnek igénybe. A programmal munkavállalóik egészségének megtartását szeretnék támogatni.

A Schneider Electric Zrt. stratégiai prioritásai között szerepel a vállalati well-being, illetve a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése. A rendszeres gyümölcsnapok és a munkavállalók számára biztosított masszázs, valamint a napi közös torna mind-mind arról tesz tanúbizonyságot, hogy fontos számukra a dolgozói jóllét és a kellemes munkakörnyezet.

De, hogy ne csak más tollával ékeskedjünk, a Zalaegerszegi Foglalkoztatási Paktum rendezvényein mi magunk is egészséges, helyi termékekkel oldjuk meg a cateringet.

A gyümölcsnap még értékesebb, ha az helyi termelőtől származik. A helyi termékek ma már Zalaegerszegen is könnyebben elérhetők, mivel Zalaegerszeg MJV és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezete helyi termelői és kézműves piacot szervez minden héten vasárnap a zalaegerszegi Piac téren 6.00-12.00 óráig, valamint a Keresztury VMK szervezésében minden hónap harmadik csütörtökén 14.00 és 18.00 óra között az Ady moziba várják a tudatos vásárlókat.

Amennyiben Ön helyi termelőtől származó termékekkel szeretné a munkahelyi rendezvényeket színesíteni, ha gyümölcsnapok tartását már régóta fontolgatja, vagy a közelgő ünnepek alkalmával helyi termékeket ajándékozna céges partnereinek, keresse Dr. Szili-Fodor Dórát, vidékfejlesztési referenst a 06 70/ 436 5329-es telefonszámon, vagy a fodor.dora@nak.hu email címen, aki ebben segítségére lesz.

 

Mert van élet a pogácsákon, szendvicseken és sonkatekercsen túl is. Kezdje helyben!

 

 

 Források: www.munkahelyiegeszsegfejlesztes.hu; https://www.hrportal.hu/hr/pogacsa-helyett-gyumolcs-a-meetingen-a-cegek-nyitottak-az-egeszseges-munkahelyi-taplalkozas-irant-20181031.html