VI. Foglalkoztatási Fórum

2019. november 28-án Zalaegerszeg Megyei Jogú Város, a Zala Megyei Kormányhivatal és a Kontakt Nonprofit Kft. konzorciumában megvalósuló projekt megvalósítói foglalkoztatási fórumot tartottak a Kamarák Házában.

Aladi Gusztáv, a szakmai lebonyolító Kontakt Nonprofit Kft. vezetője köszöntötte a fórumon megjelent munkáltatók képviselőit és az érdeklődő álláskeresőket, majd a program 2016-os kezdetekor jellemző és a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet néhány meghatározóját idézte fel. Mint elmondta, 2016-ban a zalaegerszegi munkanélküliség 3,5-4 százalék közötti volt, ma pedig 2,5 százalék körüli. Ugyanakkor a munkabérek változása ellenkező tendenciájú. Míg három éve az országos bruttó átlagbér 263 ezer forint volt, addig ma 360 ezer forint az átlag, és elsősorban a szakképzett munkaerő bére nőtt. Ennek ellenére országosan – és különösen Zalaegerszegen – munkaerőhiány tapasztalható. Az így keletkező feszültségek oldásában számos munkaerőpiaci eszköz mellett szerepe lehet az úgynevezett atipikus foglalkoztatási formáknak is, amelyek azonban még nem eléggé elterjedtek.

 

Dr. Árok Krisztina, a kormányhivatal főosztályvezetője az aktuális zalai munkaerő-piaci helyzetről adott tájékoztatást. Eszerint a megyében október végén 6680 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, ezen belül a zalaegerszegi járásban 2200-at, a városban pedig 1100-1200 között mozog számuk. Mint elmondta, a hat zalai járás közül még mindig a déli, a letenyei és nagykanizsai térségben magasabb a regisztrált álláskeresők száma. A főosztályvezető ismertette, mi valósult meg eddig az egerszegi projektből. Ebbe összesen 650 álláskereső bevonását tervezték, és a november végi állás alapján ez 641 esetben teljesült.

 

A fórum foglalkozott a kisgyermekes szülők munkába való visszatérését segítő atipikus foglalkoztatási lehetőségekkel. Nagyné Czuri Eszter, HR tanácsadó, a Restart Mom elindítója többek között a kisgyermekes szülők visszatérésének lehetőségeiről vezetett beszélgetést. Fókás Gábor, HR vezető, az Év Felelős Foglalkoztatója és a Családbarát Munkahely Díjjal is elismert Zalavíz Zrt. jó gyakorlatait osztotta meg a jelenlévőkkel, a Zalaszám Informatika Kft. családbarát megoldásait Ferecskó-Kereszturi Beáta, rendszerszervezési osztályvezető ismertette, míg Dr. Vándor Virág az Országos Bírósági Hivatal Fenntartható Értékeink programjáról számolt be. A meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy számos előnyt jelenthet, ha egy munkáltató családbarát intézkedéseket vezet be. Először érdemes kicsiben gondolkodni, például egy munkakör részmunkaidőssé alakításával, vagy a távmunkában elvégezhető feladatok végiggondolásával, munkakörök átszervezésével. Majd, ha jól működik a struktúra, ezt követően javasolt kiterjeszteni a vállalat egészére. Az eredmény a munkahely iránt elkötelezett, lojális munkavállalók megnyerése.

 

A fórumon szép számmal vettek részt kismamák is, akik munkaerőpiacra való visszatérését a paktumportál ingyenes tanfolyamokat, képzési lehetőségeket bemutató kínálata is segíti.  Az érdeklődők az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak a lehetőségekről: https://www.paktumportal.hu/allaskeresoknek/kepzesek?fbclid=IwAR1qHagk-0QLPiA--kTQywFtRh4r034QgEfSbmi3kZz0e6EjXvAzkl11kRU

 

A paktumportálon az érdeklődő álláskeresők az önképzési lehetőségek mellett azokról a zalaegerszegi munkáltatókról is olvashatnak, akik az üzleti sikereik mellett felelősséget vállalnak a helyi közösségért, környezetükért, munkatársaikért, akik nyitottak a munkaerőpiacra visszatérő kisgyermekes szülők fogadására: https://www.paktumportal.hu/cgi-bin/paktumzeg/index.cgi?nyelv=hu&view=kereses&mit=felel%F5s+zalaegerszegi+foglalkoztat%F3k

 

Forrás: ZAOL