Lehet, hogy feketén foglalkoztatják? Ezekre figyeljen!

A feketefoglalkoztatás napjaink egyik égető problémája, és sajnos a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy az így foglalkoztatott munkavállaló nem csak a társadalomnak okoz súlyos károkat, de saját magát is kiszolgáltatott helyzetbe sodorhatja.

 

A jogszerűtlen foglalkoztatás számos problémát szülhet, melyekre első pillanatban talán nem is gondol a munkavállaló. Íme ezek közül néhány:

  • Mivel nem lett írásban rögzítve a bér, így, ha nem annyit kap kézhez a dolgozó, mint amennyiben megállapodtak, nincs mire hivatkoznia. Gyakran előforduló probléma! „Ha nem tetszik, találok olyat, aki ennyiért is vállalja!”
  • Gyakran kell ingyen túlórázni, ugyanis a munkaidő mértéke sincs rögzítve
  • Mivel a munkavállaló nincs bejelentve, nem jogosult ingyenes orvosi ellátásra és táppénzre sem!
  • Nincs szabadság
  • Az ilyen formában foglalkoztatott dolgozó nem jogosult az egyébként őt megillető adókedvezményekre (családi adókedvezmény, stb.)
  • Végül pedig a legfontosabb, az ilyen módon ledolgozott idő NEM számít bele a nyugdíjba és az ilyen módon szerzett bér sem, kiszolgáltatottá téve a nyugdíjast, esetleges további munkára kötelezve őt a megélhetés érdekében.

Munkaviszony létesítésekor a munkáltató feladata és kötelessége, hogy a munkaviszony kezdete előtt bejelentse a munkavállalót a NAV felé. Innen megy át az OEP felé az információ, és leszünk biztosítottak. A munkáltató köteles ekkor a munkavállaló számára átadni egy bejelentő lapot, amin a munkavállaló láthatja a munkaviszony kezdetét, hogy heti hány órára jelentették be, milyen FEOR számmal (munkakörrel).

DE! Sajnos előfordulhat az a helyzet is, hogy a munkáltató egyik nap bejelenti a munkavállalót, másnap pedig ki, vagy törli a jogviszonyt, és a munkavállaló rá sem jön erre mindaddig, amíg orvosi ellátásra nem szorul, amiért fizetnie kell. Ön azt tudta, hogy jogilag a feketén foglalkoztatott munkavállaló is elszámoltatható? A be nem fizetett adót kamatostul akár egy összegben is visszakövetelhetik.  Pedig a munkavállaló ma már saját maga is utána járhat, hogy foglalkoztatása szabályosan történik-e vagy esetleg feketén, bejelentés nélkül. Az elmúlt év munkaügyi ellenőrzési adatai alapján a munkaügyi hatóság azt tapasztalta, a munkavállalók egy jelentős hányada előtt nem ismert ennek lehetősége.

Mit tehetünk, hogy meggyőzödjünk foglalkoztatásunk jogszerűségéről?

Ha  a munkavállaló rendelkezik ügyfélkapu-hozzáféréssel, lekérdezheti a biztosítotti jogviszonyt, utánanézhet a foglalkoztató által közölt járulékadatoknak vagy a társadalombiztosítási egyéni számlára teljesített befizetéseknek is. Az ügyfélkapu használatáról részletesebben itt olvashat:

http://www.kormanyhivatal.hu/hu/zala/hirek/a-foglalkoztatasra-iranyulo-jogviszony-bejelentesenek-foglalkoztatott-altal-torteno-ellenorzesenek-lehetosegeirol

Ha nem rendelkezik ügyfélkapu-hozzáférésssel, akkor a lakóhely szerint illetékes adóigazgatóság ügyfélszolgálatán kérhető tájékoztatás.