Ne az álomállást keresd, a “belépő” pozíciót célozd!

Természetes dolog, hogy mindenki vágyik az igazira. Megtalálni munkában is, magánéletben is “a legjobbat”, a “neki valót”. Még mielőtt azonban elkeserednél, hogy hiába próbálkozol, Te valahogy nem találod a Neked való állásokat, vagy ha meg is vannak, nem vesznek fel elsőre álmaid pozíciójába, olvasd el ezt a cikket!

Nincs olyan, hogy helyből matt!

Talán kissé furcsa a hasonlat, de kiváló szemléltető eszköz arra a problémára, ami szinte minden álláskeresőre igaz: egyből az álommunkát akarjuk.

Legyek boldog, csinálhassam 0-24-ben azt, amit szeretek. Legyen jó a főnököm, sőt, inkább ne is legyen főnököm! Legyen magas fizetésem, céges autóm. Ismerjenek el anyagilag, erkölcsileg. Legyenek jó fej kollégáim. Legyen mellettem egy klassz csapat! stb. stb.

Lehet így, csak ne akarj mindent azonnal!

Mindenki számára létezik megfelelő állás, neki való munkakör – ez az én személyes hitvallásom és tapasztalatom is egyben. És a cél az, hogy ezt mindenki meg is találja viszonylag rövid időn belül. Ezért dolgozunk a kollégáimmal, ezért vannak a Gerilla álláskeresési módszerek. De ne felejtsük el, hogy nem egy mesevilágban élünk! Az álomállás megtalálása nem szerencse, nem véletlen, hanem stratégia, idő, és felkészültség kérdése. Mindig.

Mondok egy példát!

A Gerilla Önéletrajz Műhelyben dolgozik egy újságírónak indult digitális marketing szakember (méghozzá szakmájában kiváló). Van egy jogászból lett tartalommarketingesünk (ez a pályamódosítás is egy külön cikk lehetne). Van egy nyelvész végzettségű ügyfélkapcsolattartónk, és akkor még magamról nem is beszéltem, aki egészen 25 éves koráig befektetési bankárnak készült, ami végülis nem lettem!

Bármennyire is ez a pálya volt évekig a nagy álmom, bármennyire is elvakultan akartam, nem lettem bróker, és ma már örülök, hogy így alakult, de legfőképp annak, hogy időben kapcsoltam.

3 év görcsölés és hiábavaló próbálkozás után beláttam, hogy nem ez az én utam. Vettem egy nagy levegőt, csináltam egy alapos pályaorientációt, és gyakorlatilag innen indult a (saját vállalkozás előtti) sikeres pénzügyi karrierem.

Lépésről-lépésre

Az államigazgatásból indultam, de tudtam azt is, hogy kb. milyen cégnél, milyen területen akarok dolgozni később majd a versenyszférában. És azt is tudtam, hogy csak kitartó munkával fogok tudni egyről a kettőre lépdelni ebben a szektorban.

Amikor otthagytam a közszférát már egész jó fizetésem volt, ennek ellenére nem volt kérdés, hogy váltok-e. Abszolút belépő szinten kezdtem a versenyszférában, kevesebb fizetésért egy kezdő, koordinátori pozícióban. Viszont jó helyen voltam, olyan cégnél, ahol tudtam, hogy értékelik a teljesítményt, így szép lassan el is indult a karrierem.

Érted már?

Ne a végcélt, a “belépő” pozíciót keresd!

Nagyon sokszor látom, hogy az van az álláskeresők fejében, hogy ha már váltok, akkor csakis a tökéletes állásba megyek! Csak olyan pozíciót vállalok el, ami minden szempontból száz százalékig megfelel az igényeimnek. 

Ez legtöbbször súlyos álláskeresési hiba!

Tipikus példa erre az SSC állások, azaz a Nemzetközi Szolgáltató Központok állásajánlatai. Legtöbbször, amikor megemlítem ügyfeleimnek, hogy az SSC-k például nagyszerű lehetőséget kínálhatnak, 10-ből 9-szer jön az azonnali válasz, hogy “ó, nem, mert ez a munka túl monoton”. Igen ám, de rengeteg nyitott pozíció van ezeknél a cégeknél, külföldi tapasztalatot lehet szerezni, és 1-1,5 év múlva könnyedén magasabb szintre lehet lépni.

Nagyon sok esetben nehezebb egy céget, vagy egy áhitott pozíciót kívülről ostromolni. Sokkal jobb stratégia bekerülni egy területre, és onnan építkezni tudatosan. Ez nem azt jelenti, hogy asszisztensi vagy teljesen kezdő szintre kell visszalépni mindenkinek, de érdemes olyan állásokat is megcélozni, ahová komoly esélyed van bekerülni. Vagy azért, mert korábban már jelentős tapasztalatot szereztél benne (akár egy szinttel feljebbi pozícióban is). Vagy azért, mert kevésbé vonzó terület, és ezért kisebb az érdeklődés akár cégen belül is ezekre az állásokra. Ez soha nem jelent zsákutcát számodra, viszont kiváló előrelépési lehetőség nyílhat előtted, már egy jó helyen, egy Neked való szakterületen.

Különösen fontos ez pályamódosításánál, illetve olyan szakembereknél, akik valamilyen szempontból hátrányban indulnak az álláspiacon. Például az életkoruk miatt nehezebben találnak állást, esetleg kisgyermeket nevelnek. Számukra sokszor az egyetlen járható út a tudatos, és hosszabb távú építkezés és karriertervezés. (Jó példa erre buszsofőrből lett informatikus ügyfelem esete, ITT írok róla.) 

De ugyanez elmondható a felsővezetői pozíciók többségére. Aki ügyvezetői állásra pályázik, jó ha tudja, hogy ma már a legtöbb cég szereti belülről kinevelni a vezetőit. Előbb le kell tenni az adott cégnél is valamit az asztalra, és ehhez néha bizony vissza kell lépni egy-egy szintet, vagy olyan pozícióval bekerülni, amit korábban is csináltál, nem pedig azonnal szintet lépni és az álom pozíciót megcélozni.

Mi tehát a jó stratégia?

Álomállás helyett mindig a Neked való céget és a Neked való területet keresd! A kettő ugyanis nem ugyanaz! 

Nem az a legfontosabb, hogy egyből a végcélba juss, és álmaid munkáját elnyerd, hanem hogy a helyedre kerülj! Bekerülj egy olyan munkahelyre és területre, ahol szeretnél dolgozni, és ahol előre léphetsz. A elsődleges célod a váltásnál és a pályamódosításnál tehát mindig az legyen, hogy a megfelelő környezetet megtaláld!

Mi kell ehhez?

  • Alapos pályaorientáció, hogy tudd a helyes irányt!

Minden váltás előtt nézd meg azt, hogy az iparág jó legyen, a cég jó legyen! Azaz Hozzád passzoló, olyan, ahol az erősségeidre tudsz támaszkodni, és ahol megfelelő kereslet is van.

  • Jól megírt önéletrajz!

Létszükséglet, hogy a megpályázni kívánt pozícióhoz mindig hozzáigazítsd, ha kell pozíciónevekben, tartalmában is megfiatalítsd az önéletrajzodat. Hiába volt például az előző helyen igazgató a hivatalos beosztásod, egy másik céghez “belépő” pozícióban érdemes lehet a vezető vagy senior manager megnevezést használnod. Ennek pontos módjáról és trükkjeiről bővebben ebben a cikkben olvashatsz ››

  • És végül a legfontosabb, hogy ne egy lépésben gondolkozz, hanem minden váltásnál minimum 3-4-5 évre előre tervezz!

Nem azt mondom tehát, hogy add lejjebb az igényeidet!

Nem kell lemondanod az álmaidról, de ne bánd elkezdeni a “belépő” szinten: egy olyan helyen, ahol jól tudod érezni magad, ahol értékelnek, és ahonnan van lehetőséged felfelé építkezni. Ha ez mind stimmel, akkor én garantálom, hogy ha odateszed magad, akkor akárhány éves is vagy, és akármilyen szakmai múlttal indulsz, előre fogsz lépni, és 1-2-3 év múlva a zsebedben lesz az álomállás is.

Forrás: Gerilla Önéletrajz Műhely