Ösztöndíjprogram kisgyermekeseknek

A Magyar Államkincstár és az OFA Nonprofit Kft. közös projektjében azokat a kisgyermeket nevelő szülőket támogatja, akik gyermekük nevelése mellett folytatják a tanulmányaikat vagy az első szakképzettségüket szeretnék megszerezni.

A programot a Magyar Államkincstár az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel együtt valósítja meg. A 3 milliárd forint keretösszegű programnak az a célja, hogy 2022. december 31-éig legalább 2500 kisgyerekes szülő képzése valósuljon meg. A kisgyermeket nevelő szülők képzését és elhelyezkedését támogatja a munkaerőpiaci program, amelynek kiemelt célcsoportját jelentik az alacsony iskolai végzettségű vagy szakképzettséggel nem rendelkező szülők.

Ki igényelheti ténylegesen az ösztöndíjat?

  • aki elmúlt 18 éves,
  • csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, vagy gyermeknevelési támogatásban részesül
  • Magyarország területén, de nem Budapesten vagy Pest megyében él,
  • rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval és bankszámlával,
  • iskolai végzettsége nem haladja meg a középfokú végzettséget,
  • szakképzettséggel nem vagy legfeljebb középfokú szakiskolai végzettséggel vagy a támogatási igény benyújtásának événél legalább 15 évvel korábban megszerzett szakképesítéssel rendelkezik,
  • jelentkezéskor legfeljebb 3 hónapja folytat tanulmányokat.

Milyen képzés esetén járhat ösztöndíj?

  • általános iskola 5-8. osztályainak elvégzésére irányuló képzés,
  • középfokú oktatási intézmény 9-12. osztályainak elvégzésére irányuló képzés,
  • iskolarendszerű oktatásban vagy felnőttképzés keretében megvalósuló, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképzés esetén.

célcsoportba tartozó kisgyermekes szülőknek emellett – a munkaerőpiacra történő sikeres visszatérésük elősegítése érdekében – lehetőségük van támogatott nyelvi (angol, német, francia, olasz, spanyol, orosz nyelvből) vagy informatikai képzésben történő részvételre is.

Már megkezdett tanulmányokhoz is igényelhető?

Igen, de feltétel, hogy a jelentkezéskor legfeljebb három hónapja folytatja a tanulmányait.

Mekkora lehet az ösztöndíj összege?

Az ösztöndíj legfeljebb 12 hónapig havi 100 ezer forint, ami egyebek mellett a képzés helyszínére történő utazást és a gyermekfelügyelet költségeit is kompenzálja. Fontos, hogy az ösztöndíjból – azért, hogy a képzés elvégzését ösztönözzék – minden hónapban bizonyos összeget visszatartanak, ezt a sikeres képzést követően folyósítják.

Kihez fordulhatok segítségért?

A program a képzés eredményes elvégzését mentori tevékenység biztosításával is segíti. Ha részt szeretne venni a programban és megfelel a feltételeknek, vegye fel a kapcsolatot ofa.hu oldalon található elérhetőségeken a helyileg illetékes mentorokkalVas és Zala megyében Vass Izabella áll az érdeklődők rendelkezésére. Telefon: 36-20-412-6012, e-mail: a vass_izabella@ofa.hu e-mail-címen.

forrás: ofa.hu