Több nőre van szükség az építőiparban

Ma még ritkaságnak számít, ha egy férfidomináns ágazatban hölgyekkel találkozunk, pláne vezetői szerepben. Nagy Júlia, a STRABAG Human Resource Development munkatársa szerint azonban a nők nem csupán megállják a helyüket az építőiparban: a hatékony csapatmunkához egyenesen nélkülözhetetlenek.

 

A szakma adottsága, hogy a műszaki területek jellemzően nagyfokú mobilitást és rugalmas időgazdálkodást követelnek. Egy építkezésen akár 50-100 ember munkáját kell párhuzamosan irányítani, rendkívüli határozottság szükséges, mindez feszített határidőkkel tűzdelve, szinte folyamatos konfrontáció közepette. Lehet, hogy sok nő számára nem vonzó bakancsban, adott esetben több száz kilométerre, késő estig kint lenni az építkezéseken, viszont akik mégis vállalják, tapasztalatuk szerint megállják a helyüket. Bár statisztikák szerint Magyarországon mind a felsőoktatásban, mind a munkahelyeken 10 százalék alatt van a mérnöki területeken tanuló/dolgozó nők aránya, apránként azért változik a helyzet.

A munkaerőpiac szinte forr, bizonyos pozíciókra nagyon nehéz embert találni. A diverzitásból fakadó előny erős érv, mert a nők máskülönben legtöbbször olyan hiányzó kompetenciákat csempészhetnek egy-egy csapat életébe, amelyek pozitív hatást gyakorolhatnak a teljesítmény növekedésére. A világ egyre nyitottabbá válik, a hagyományos női-férfi szerepek változnak, a jellemző női és férfi készségek párhuzamosan módosulnak, idővel akár tanulhatók. Az építőipar egyre inkább igényli a hagyományos, jellemzően női tulajdonságok, attitűd meglétét.

Minden tulajdonság bír a saját kereteiben pozitív és akár negatív hatással. A szervezőkészség, az empátia, a finomabb, árnyaltabb kommunikáció jól összekapcsolhatja a területeket. Máskor erős célorientáltság, határozottság szükséges, hogy csapatként együttműködjenek. A többféle szemlélet mindig előreviszi a munkát, ezt mindenki érzékeli.

Álláskeresők számára induló ingyenes építőipari és egyéb képzésekről bővebb információ itt található: http://www.paktumportal.hu/kepzesek

A teljes cikk itt található: Magyar Építők Építőipari Portál