Újabb gazdaságfejlesztési, munkahelyteremtő beruházás Zalaegerszegen!

A METRANS Európa egyik legmodernebb vasúti-közúti konténerterminálját és logisztikai központját építi meg Zalaegerszegen. Összesen 30 milliárd forint értékű beruházás valósul meg, amely közvetlenül 120 új munkahelyet teremt, a kapcsolódó fejlesztésekkel együtt pedig akár 500 új munkahely is létrejöhet a térségben. Ez a Rheinmetall, az AVL, a Mould-Tech és egyéb fejlesztésekkel együtt már több mint ezer új álláshelyet eredményez városunkban! Az építkezés még idén elkezdődik, 2023-tól pedig már működhet az új létesítmény.

RENDKÍVÜLI GAZDASÁGFEJLESZTÉSI BEJELENTÉS: A METRANS EURÓPA EGYIK LEGMODERNEBB VASÚTI-KÖZÚTI KONTÉNERTEMINÁLJÁT ÉS LOGISZTIKAI KÖZPONTJÁT ÉPÍTI MEG ZALAEGERSZEGEN
 
Még csak két hónap telt el azóta, hogy a német Rheinmetall óriásvállalat zalaegerszegi gyárának alapkövét elhelyeztük a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya mellett, mely beruházás keretében 60 milliárd forintos ráfordítással, 40 hektáros területen épül meg 500 új munkahelyet teremtve a cég új gyára, most pedig egy újabb rendkívül fontos hírt jelentettünk be a város dísztermében.
 
Zalaegerszeg közlekedési és logisztikai szempontból különlegesen jó helyen fekszik.
- Épül és 2023-ra elkészül 170 milliárd forintos ráfordítással a zalai megyeszékhelyet és az M7-es autópályát összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út, továbbá már készülnek a Zalaegerszeget Körmenddel, a 8-as úttal, a 86-os úttal összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út tervei is, kapcsolatot teremtve északi irányba (Szombathely, Győr) és nyugati irányba (Ausztria) is.
- Logisztikai szempontból kiemelten fontos a tengeri kikötőkkel való közvetlen kapcsolat, amely a vasúthálózatnak köszönhetően biztosított. Ráadásul Magyarország tengeri kikötőt létesített az Adrián, Triesztben.
- Ugyancsak fontos szerepet töltenek be a légi kikötők is. Ebből a szempontból is szerencsés helyen vagyunk, hiszen Magyarországon összesen négy olyan repülőtér van, amely a legmagasabb szintű akkreditációval rendelkezik: Ferihegy, Debrecen, Győr és Sármellék. A Hévíz-Balaton Airport jelentős fejlesztés előtt áll, Zalaegerszeg és a repteret jelenleg üzemeltető Hévíz között kiváló a kapcsolat, mi magunk is tervezzük az aktívabb szerepvállalást, ráadásul az M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út közvetlenül is összeköti majd a megyeszékhelyet a reptérrel, jelképessé téve a távolságot.
- Vasúti szempontból pedig ugyancsak tökéletes az elhelyezkedésünk, hiszen a tengeri kikötőktől induló nemzetközi vasúti korridor egyenesen Zalaegerszeghez vezet és itt ágazik el több irányba.
 
A METRANS a német Hamburger Hafen und Logistik részvénytársaság intermodális szállítmányozással foglalkozó leányvállalata. Ezen a területen Európa piacvezetői közé tartozik. Vasúti rendszerével és konténertermináljainak hálózatával a cégcsoport már 10 európai országban szolgálja ki az áruszállítási igényeket (www.metrans.eu).
 
Zalaegerszeg önkormányzata 2018-ban vette fel a kapcsolatot a METRANS csoporttal egy itt létesítendő konténerterminál és logisztikai központ kialakításának reményében. A tárgyalások folyamatosan zajlottak részben Zalaegerszegen, részben a METRANS központjában, majd 2019 második felében az egyeztetések felgyorsultak. Végül 2019. december 23-án a METRANS központjában Balaicz Zoltán polgármester aláírta a vállalat elnök-vezérigazgatójával a beruházásról szóló szándéknyilatkozatot. A koronavírus világjárvány ugyan lassította a folyamatokat, de már nem állította meg. A tervezés töretlenül zajlott, folyamatosan egyeztettek az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, a MÁV-al és a GYESEV-el, most pedig sor került a hivatalos bejelentésre.
 
A megegyezés értelmében a METRANS Európa egyik legmodernebb vasúti-közúti konténerterminálját építi fel Zalaegerszegen.
A METRANS beruházásának köszönhetően Zalaegerszeg nagy jelentőségű logisztikai csomóponttá fejlődhet a jövőben az adriai-tengeri kikötők és az európai piacok között húzódó közlekedési tengelyen, hiszen az adriai korridor kiemelt kereskedelmi útvonallá fog válni, és ebben Zalaegerszegnek kulcsszerepe lesz. Az sem mellékes, hogy ez a beruházás lesz Magyarország egyik legjelentősebb magánbefektetése a logisztikai iparágban.
 
A cég a terminált Zalaegerszeg területén, a nemzetközi vasúti korridor mellett, a járműipari tesztpálya, az északi ipari park és a leendő Rheinmetall gyár közelében, az önkormányzattól megvásárolt területen alakítja ki. A kivitelezés még idén elkezdődik, a megnyitásra 2023-ban kerülhet sor.
 
A beruházás 120 új munkahelyet teremt, a kapcsolódó fejlesztésekkel együtt pedig akár 500 új munkahely is létrejöhet a térségben. Ez a Rheinmetall, az AVL, a Mould-Tech és egyéb fejlesztésekkel együtt már több mint ezer új álláshelyet eredményez városunkban!
A METRANS 15,7 milliárd forint értékű magánerős fejlesztésének létrejöttéhez Magyarország Kormánya közel 4 milliárd forint összegű beruházásösztönzési támogatást nyújt. Az önkormányzat a Településfejlesztési Operatív Program keretében 1 milliárd forint ráfordítással kiépíti a leendő logisztikai park területéig az útkapcsolatot és a közműveket. A magyar állam 14 milliárd forintos projekt keretében megépíti a nemzetközi vasúti korridor gyorsabb és közvetlenebb igénybevétele érdekében a zalaszentiváni deltavágányt. Így összességében több mint 30 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg.
 
A város dísztermében tartott eseményen Balaicz Zoltán polgármester házigazdaként köszöntötte a résztvevőket, és köszönetet mondott a cégnek, amiért Zalaegerszeget választották a beruházás helyszínéül. Beszédet mondott Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kiss Péter, a METRANS elnök-vezérigazgatója, Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos, majd Vigh László országgyűlési képviselő záróbeszéde következett.
 
A polgármester köszönetet mondott a tárgyalások során nyújtott segítségért a METRANS részéről Kiss Péter elnök-vezérigazgatónak, Nagy László ügyvezető igazgatónak és Zahalka Attila kereskedelmi igazgatónak, továbbá dr. Vadvári Tibor alpolgármesternek, Oláh Gábornak, a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatójának, Firbás György logisztikai szakértőnek, valamint Kaszás Eszternek és Lukács Péternek.
 
Köszönet a METRANS óriásvállalatnak, hogy Zalaegerszeget választották, köszönet a támogatásért Magyarország kormányának, és köszönet mindenkinek, aki segítette ennek a beruházásnak a megvalósulását!
 
 

 

 

 

forrás: www.facebook.com/balaicz