JobAngel blogbejegyzéséből megtudhatjuk, hogy a trend az önéletrajzokat sem kerüli el.

Egyre több csilli-villi sablon jelenik meg, sőt az álláskereső portálok is gyártanak ilyet a regisztrációkor megadott adatokból akár… A toborzási módszerek is kezdenek átalakulni, összességében elmondhatjuk, hogy a 20 másodperces szabály - hű, de rég írtam ezt a cikket - maradt, de ha ezen a szűrőn átment az önéletrajz, utána több ideje marad a címzettnek elolvasni. Mert már nem 200 db CV jön egy álláshirdetésre, az is győzelem, a 10 db jön, néha 2 db-nak is örülnek…

Közben az álláskeresők is tudatosabbak lettek, szerencsére egyre inkább tudjuk, mit szeretnénk, mit szeretünk a munkánkban, és mit nem akarunk (bár a „mit nem” a múltban is hosszú lista volt…)

A CV külcsínét az ízlés és a vele megpályázott pozíció is meghatározza, a tartalom viszont még rendezettebb, strukturáltabb formát kíván, mint eddig. A kronológiai önéletrajz, ami időrendi sorrendben visszafelé sorolja fel a munkahelyeket és az ott végzett feladatokat, már a múlté.

Az álláshirdetések is elkezdtek megváltozni, már kevesebb az irreális elvárás, és érdekesebb maga az ember, mint a papírjai. Tehát a CV felépítése is alkalmazkodjon ehhez. A személyes adatok (név, telefonszám, emailcím, esetleg linkedin-profil és/vagy saját szakmai honlap linkje, fénykép, és más nem!) után jöhet egy „Rólam”, „Magamról” „Summary” „Profile” leírás pár sorban, ahol nyelvtudás, álláshirdetéshez illő szakmai tapasztalat száma években, iparágban stb. benne van. Majd pár szó a készségekről, milyen vezető, milyen ember vagy, milyen veled dolgozni. És az is benne van, hogy mit keresel, mit akarsz. Nem kamatoztatni akarod a tudásod, ugye? Hanem pl. idegennyelven kommunikálni, csapatot vezetni, részt venni a [szakmai] munkában, ha specialista vagy stb.  

Az összefoglaló után kiemelhetsz pár kompetenciát, szakterületet, amit csinálni szeretnél, és/vagy amit eddig is csináltál. Pl. Marketing címszó, alá pár sor a marketinges munkáidról, sikereidről, majd PR ugyanígy, majd értékesítés ugyanígy. Mindegyikről 6-8 sor, de lehet „trükközni” Amiről a legtöbbet fogsz írni, és amit előre teszel, az vagy leginkább te. Vagy csak felsorolod a fontos projektjeidet, és pár sorban írsz róluk. Ezzel kb. be is telt az első lap, és már tudják, ki vagy, akár tovább sem kell olvasniuk. Formailag csak annyi az elvárás, hogy legyen áttekinthető, ill. az első oldal láblécében legyen oldalszám/lapok száma és dátum.

A második lapon vannak a klasszikus fejezetek: Munkahelyek, Tanulmányok, Nyelvtudás, IT felhasználói és/vagy szakmai ismeretek, készségek, hobbik, szakmai csoportokban tagságaid, publikációk, stb. Ha lett harmadik lap is, ne ess kétségbe. Akinek egyoldalas CV kell, annak más baja is van, ott nem akarsz dolgozni. Ha a munkahelyeid egy részében nem azt csináltad, amit most szeretnél, akkor úgy csoportosítjuk, hogy „Szakmai tapasztalatok” – ide jönnek a szakmailag hasonló munkahelyek, beosztás, cégnév, időszak, némi feladatleírás, és „További munkahelyek”, ahol csak beosztás, cégnév, és időszak van, nem kell leírás, mert nem fontos.

A második oldalon - és ha van, a további oldalakon - a lábléc is fontossá vált. Arra számítunk, hogy esetleg kinyomtatják, és elkeveredhetnek a lapok, ez pedig rossz az álláskeresőnek. Tehát a további oldalak láblécébe név, elérhetőség, szakterület, végzettség (pl. Sóska Jóska villamosmérnök, projektmenedzser) dátum, oldalszám/lapszám kerül.

Kb. így néz ki most egy modern CV tartalmilag, szerkezetileg, ez közelít a legjobban a kompetencia-alapú CV elvárásához és tapasztalataim szerint így működik leginkább a mai magyar piacon. Természetesen mindig az egyéni céloknak megfelelően, az álláshirdetésre válaszolva kell megírni. Ökölszabály, hogy amit utáltál csinálni, azt hagyd ki a feladatleírásokból, hátha többször nem talál meg ilyen feladat. És persze óvatosan az önjellemzéssel, mert ugye sem terhelhetőként, se jó munkabírásúként nem jellemzed magad?

És mi van Europass-szal?

Itt az alkalom, hogy a Europass formátumról újra elmondjam, mennyire nem jó… Sőt, sosem volt jó, de a mai álláspiaci környezetben rossz igazán, mert nélkülöz minden praktikumot, nem szolgálja sem az álláskereső, sem a CV-t olvasó leendő munkáltató céljait. Továbbra is csak akkor írjunk ilyet, ha valahová kifejezetten ezt kérik, és még ekkor is próbáljuk meg kicsit feszegetni a kereteit. Pl. nyugodtan írjunk egy „summary”-t az előregyártott „betölteni kívánt munkakör” fejezet helyére, és a szakmai tapasztalatokat sem kell munkahelyek szerint csoportosítani, ha van más szempontrendszer, ami inkább szolgálja a céljaidat. Mivel már csak online kitölthető, letölthető és szövegszerkeszthető cucc csak úgy lesz, ha végigszenveded az online felületet, és utána exportálod. Ezzel az okostelefonon CV-t írókat egyből ki is zárták a használatából, mert annyira macerássá vált… Persze PC-n is megrázó élmény kitölteni. Amikor pedig javaslatot tesznek arra, milyen a jó CV, akkor ilyen tanácsokat kapsz, hogy „Tartsa be a javasolt betűtípust és az elrendezést.” ill. hogy magyarázkodj azért, mert a szakmai életedet megszakítottad akármi miatt is… „Adjon magyarázatot a tanulmányai vagy karrierje során tett kihagyásokra olyan készségek, kompetenciák leírásával, amelyeket ez alatt a kihagyás alatt szerzett meg.” Már csak emiatt a felfogás miatt is érdemes elkerülni.

 

Forrás: www.jobangel/blog.hu