A duális képzésről általánosságban

Ha ambiciózus, szorgalmas, kitartó fiatalnak érzed magad, a duális képzési forma Neked ajánlott! Ha szeretnél többet elsajátítani az egyetemi tananyagnál, ha már a képzés során szeretnél jó kapcsolatot kialakítani az iskola partnervállalataival, ha több szakmai gyakorlatra vágysz, megalapozva a későbbi munkavállalást, akkor – még ha időnként nem is lesz könnyű – élj a lehetőséggel!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a duális diploma népszerűsítésére egy honlapot működtet: http://www.dualisdiploma.hu/ . Következzen most néhány fontos információ általánosságban, forrásul használva a dualisdiploma.hu oldalt.

„Miért érdemes a duális képzést választanod?

A duális képzés számos előnnyel jár számodra. Lehet, hogy néhánynak 18 évesen még nem érzed a jelentőségét igazán, de hidd el, a későbbi tapasztalatok igazolják majd, érdemes volt a duális képzést választanod. Megtudhatod, milyen egy cég munkavállalójának lenni, és azt is érzékelheted, hogy komolyan vesznek és számítanak rád.

A vállalatok a munkádat hallgatói munkaszerződés alapján fizetéssel is díjazzák (legalább a kötelező minimálbér 65%-a) és béren kívüli juttatásokat (pl. Erzsébet-utalvány, lakhatási vagy utazási támogatás) is adhatnak számodra (ez a cégek döntésétől függ). A duális képzésben a tanulásért is fizetés jár, a havi juttatást ugyanis nem csak a gyakorlati hetek alatt, hanem a szorgalmi időszakban is kapod, amikor az a „munkád” hogy rendszeresen bejárj a főiskolai, egyetemi órákra, megírd a dolgozatokat és elkészítsd a beadandó feladatokat. Nappali tagozatos hallgatóként természetesen emellett is jogosult vagy minden olyan juttatásra, amelyre egyébként a főiskolások, egyetemisták jogosultak.

A duális hallgatók együtt haladnak tanulmányaikban, így olyan közösséggé kovácsolódnak össze, ahová jó tartozni, ahonnan segítséget lehet kérni, és mivel a főiskolai, egyetemi kurzusokon közösen veszel részt a nem duális évfolyamtársaiddal is, így nem maradsz ki semmiből, se a tanulmányok, se a szórakozás tekintetében.

A hallgatói munkaszerződésed akkor jár le, amikor átveszed a diplomádat. A továbbiakban sem a cégnek, sem a hallgatóknak nincs egymással szemben kötelezettségük. Jó esélyed van rá azonban, hogy a cég „marasztal”, és mint újdonsült diplomással, új szerződést kötnek veled. Az is előfordulhat, hogy van jobb ajánlatod, azt is bátran elfogadhatod, mert a kapott juttatásból nem kell semmit visszafizetned.

Hogyan tudsz duális képzésre jelentkezni?

A duális képzés a felsőoktatási intézmények és a vállalatok együttműködéséről szól, így a kettősség a felvételiben is megjelenik: akkor lehetsz duális hallgató, ha a központi felvételi eljárás során felvételt nyersz a választott felsőoktatási intézménybe, és kiválaszt egy cég is, amely együttműködik az intézménnyel a képzés megvalósításában.

A választható intézményeket, szakokat és vállalatokat a dualisdiploma.hu oldal keresőjének segítségével (szak – intézmény – cég kereső) és a felvi.hu-n elérhető, aktuális Felvételi tájékoztatóban tudod megnézni.

Hogyan történik a vállalatnál a kiválasztás?

A vállalatok a felvételi szempontokat és a kiválasztási folyamatot maguk szabják meg, abba a felsőoktatási intézményeknek nincs beleszólásuk, azonban érdemes úgy készülnöd, mintha egy állásinterjúra mennél. Számíthatsz motivációs beszélgetésre, nyelvtudást felmérő tesztre, de akár beküldendő feladatokra is, így pl. gazdaságtudományi és mérnöki területen matematikai feladatokra. Abban az esetben, ha a vállalati felvételivel kapcsolatban lennének kérdéseid, pontos információt kaphatsz azokra a vállalatok kapcsolattartóitól, HR-eseitől.

Mi történik, ha egyetlen vállalat sem választott ki?

Sajnos, ebben az esetben nem lehetsz duális hallgató, de főiskolás, egyetemista természetesen igen, ha elérted a bekerüléshez szükséges pontszámot. A céges kiválasztás eredménye nem befolyásolja a felvételidet. Tanulmányaidat hagyományos képzési formában kezdheted meg szeptembertől.

Hogyan néz ki egy duális hallgató féléve?

A szorgalmi időszakban (szeptember-december és február-május között) nincs különbség a duális és a nem duális hallgatók között. A szorgalmi időszak lezárultával már jól látszik a különbség. A duális hallgatók ugyanis megkezdik a vállalati gyakorlati időszakot. Míg a vizsgaidőszakban a nem duális hallgatók csak a vizsgákra koncentrálnak, a duális hallgatók ezekkel párhuzamosan a gyakorlati idejüket töltik a vállalatnál. A duális hallgatók vállalati felettesei is azt szeretnék, hogy duális hallgatóik minél mélyebben sajátítsák el a tananyagot és minél jobb eredményeket érjenek el a vizsgákon, ennek megfelelően biztosítják a felkészülési időt és természetesen elengedik a hallgatókat a számonkérésekre munkaidőben is.

Miután a duális hallgatók a cég munkavállalói, így a nyári időszakban számukra nincs iskolai szünet, hanem a dolgozókhoz hasonlóan szabadságot kapnak. Ezt a vállalat megoszthatja a nyári és a téli időszak között.

Mit vállalsz azzal, hogy duális képzésben folytatod tanulmányaidat?

Az előnyökkel együtt azt is látnod kell, hogy a duális hallgatóknak egyszerre kell helyt állniuk egy munkahelyen és a főiskolán, egyetemen. Ehhez elengedhetetlen a kellő motiváltság, a jó szervezés és az időgazdálkodás. Minden duális hallgatóval szemben elvárás, hogy az ún. mintatanterv szerint haladjon, vagyis akkor teljesítse az egyes tantárgyakat, amikor azok a tantervben elő vannak írva, de a vállalat megszabhat elvárt tanulmányi eredményt is. Az is előfordulhat, hogy a vállalat a magasabb díjazás feltételéül szabja a jobb jegyeket. A követelményeket érdemes már a céges kiválasztásnál tisztázni.

Ha duális hallgató szeretnél lenni, ezeket mindenképpen szem előtt kell tartanod, és jól átgondolnod, hogy tudod-e ezeket a feltételeket vállalni. Ha elkezdted tanulmányaidat duális hallgatóként, de úgy érzed, hogy nem tudsz megbirkózni az elvárásokkal, „kiszállhatsz”, és hagyományos formában folytathatod a főiskolát, egyetemet.”

 

A zalaegerszegi felsőoktatási intézmények által kínált duális képzési lehetőségekről további információ az alábbi linkekre kattintva érhető el:

Pannon Egyetem – Mérnöki Kar Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet: https://mechatronikazeg.uni-pannon.hu/index.php/hu/dualis-kepzes/informaciok.html

Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg:

https://uni-bge.hu/GKZ/Felveteli/Dualis-kepzes-tajekoztato