Innovációs és Tudásközpont létesül a Budapesti Gazdasági Egyetem Zalaegerszegi Gazdálkodási Karán

Az „Innovatív megoldások alkalmazásával a BGE GKZ Innovációs és Tudásközpont kialakítása” elnevezésű projekt az EFOP - 4.2.1 pályázaton 693 653 898 Ft támogatásban részesült, továbbá a fejlesztéshez Magyarország Kormánya 253 millió Ft kiegészítő támogatást biztosított. A teljes beruházás a 2019/20-as tanév kezdetére készül el.

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) a Széchenyi 2020 Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program és Magyarország Kormányának köszönhetően közel 1 milliárd forint értékben, egy 11 hektáros barnamezős beruházás során Innovációs és Tudásközpontot létesít zalaegerszegi Gazdálkodási Karán. A projekt révén olyan modern, nemzetközi üzleti környezetet szimuláló oktatási és szolgáltatói terek jönnek létre, amelyek a vállalati együttműködéseken alapuló gyakorlati képzések szakmai koncepciójának megvalósítását szolgálják. Az új, innovatív megoldásoknak köszönhetően bővülhet az Egyetem kutatási hálózata, fokozódhat a zalai térség innovációs képessége, így jelentős mértékben fejlődhet a régió gazdasága. Az új központ jelentőségét növeli a napokban átadott Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya közelsége is, hiszen így az Egyetem közvetlen innovációs tudásbázissá is válhat. A teljes beruházás a 2019/20-as tanév kezdetére készül el.

A Budapesti Gazdasági Egyetem az elmúlt években számos, innovatív infrastrukturális, oktatási és a fenntarthatóságot szolgáló technológiai fejlesztést valósított meg. Az Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Kara a folyamatos támogatásoknak köszönhetően számos fejlesztéssel növelte kutatási tevékenységét, bővítette intézményi és hallgatói szolgáltatásait, középiskolai pályaválasztási programokat indított el és duális képzését is továbbfejlesztette.

A BGE az Innovációs és Tudásközpont kialakítása során olyan egyedi, modern, környezettudatos oktatási és tanulási környezetet kíván létrehozni, amely biztosítja a versenyképes tudás megszerzését, illetve a magas hozzáadott értéket teremtő, piaci igényekre fókuszáló kutatási kapacitásokat. A Kar jövőbeli infrastrukturális adottságaira építve a térség gazdaságának fejlődéséhez az Egyetem inkubációs szolgáltatások nyújtásával is hozzá kíván járulni.

Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja hangsúlyozta: „Meggyőződésem, hogy Innovációs és Tudásközpontunk megbízható partnere és közvetlen tudásbázisa lesz a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpályának, illetve az ott hamarosan megjelenő innovatív vállalatoknak és fejlesztőmérnök csapatoknak. Biztos vagyok abban, hogy a Kar kulcsszerepet fog játszani a zalai innovációs ökoszisztémában, hiszen alkalmazott tudományok egyetemeként és duális képzési központként ismerjük, és széles körűen alkalmazzuk a digitális megoldásokat, nagy hangsúlyt helyezve a gyakorlatorientált képzésekre.”

A most kialakítandó új, innovatív megoldások hozzájárulnak az Egyetem kutatási hálózatának bővüléséhez is, így tovább erősödhet az intézmény tudásközvetítésben, társadalmi innovációban betöltött értékteremtő szerepe, hozzájárulva ezáltal a zalai térség komplex fejlődéséhez. „Az Innovációs és Tudásközpont kialakításával célunk a kapacitások minőségének emelése, az oktatási eszközök és környezet modernizálása. A fejlesztés hozzájárul az informatikus és közgazdász hallgatók gyakorlatorientált ismereteinek bővüléséhez, kompetenciák fejlődéséhez is. Az újonnan kialakuló infrastrukturális adottságok biztosítják számukra a jövőben a versenyképes szolgáltatások nyújtásának képességét” – fogalmazott Dr. Gubán Miklós BGE GKZ dékán a rendezvényen.

 

Forrás: BGE Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg