Kisgyermekes anyák enyhíthetik a krónikus hazai informatikushiányt

A korábbitól eltérő dolgozói igényekhez alkalmazkodniuk kell a vállalatoknak. Iparági becslések szerint legalább 40 ezer informatikus hiányzik a magyar gazdaságból, és léteznek ugyan jó kezdeményezések a hiány enyhítésére, az egyre nagyobb igények miatt mégsem hoznak áttörést – írja a legfrissebb Világgazdaság.

 

Az informatikushiány súlyosbodása részben annak a következménye, hogy az elmúlt években nagyot nőttek az informatikai cégek, és a digitalizáció térnyerése miatt ma már szinte minden vállalkozásnak szüksége van informatikusra. A munkaerőpiaci helyzetet az is nehezíti, hogy még mindig férfias szakmának számít az informatika. Körülbelül 10 százalék a hazai informatikai cégeknél a nők aránya, ami rendkívül alacsonynak számít a többi szektorhoz képest. A kisgyermekes anyák foglalkoztatása azért is kínálkozó lehetőség a munkaerőhiány enyhítésére, mert ők jó karrierváltók, mivel egyébként is kimozdultak a munka világának mindennapjaiból, és potenciálisan átképezhetők.

 

Forrás: https://www.zaol.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/kisgyermekes-anyak-enyhithetik-a-kronikus-hazai-informatikushianyt-2536816/