Újabb zalaegerszegi kőművestanuló remekelt a Szakmák Olimpiáján - női felkészítő tanár segítségével

Mindig örömmel számolunk be zalaegerszegi sikerekről, a szakképzésben elért eredményekről, illetve arról, ha egy nő férfias szakmát választ. Ebben a cikkben mindez együtt szerepel.

Augusztus végén zajlott Kazanban a szakmák, a szakképzés csúcsát szimbilizáló, Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills verseny. Kőműves szakmában - 2017-hez hasonlóan - idén is a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Szakgimnázium és Szakközépiskola egyik tanulója képviselhette hazánkat. Hédl Ádám szerepléséről korábban már beszámoltunk. Az idei versenyző Markó Ákos felkészítéséről szintén Péter Diána tanárnő gondoskodott. Élményeiket a Zalai Hírlappal is megosztották:

"A kereskedelmi és iparkamara is támogatta a felkészülést, ami úgy kezdődött, hogy Markó Ákos kőműves-hidegburkoló szakon végzett fiatalember tavasszal megnyerte a hazai döntőt. Amivel belépőt szerzett a világbajnokságra. Akkor még nem tudta, hogy embermagasságú betűket kell falaznia, időre, milliméter-pontosan betartott tervrajz szerint.

Markó Ákos, a megyeszékhelyi Széchenyi István Szakgimnázium és Szakközépiskola ez évben végzett kőműves-hidegburkoló növendéke is képviselte. A fiatalembert Péter Diána tanárnő készítette fel, aki versenybíróként maga is ott volt a vb-n. 

– Összesen 63 országból több mint 1300 fiatal 56 szakmában mérte össze a tudását Kazanyban, Oroszországban – tájékoztatott Péter Diána. – A négynapos eseményt összesen 200 000 látogató tekintette meg a helyszínen, a nyitó- és záróceremóniát pedig élőben lehetett követni az interneten. Összesen 22 versenyszámban indult magyar versenyző, egy versenyben pedig szakértő honfitársunk vett részt. A csapat részvételét az ÉVOSZ főszponzoron kívül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a SkillsHungary tette lehetővé.

– Ákos remekül helytállt a mezőnyében, alig pár ponttal maradt el az élvonaltól, hiszen milliméternyi eltérésért is pontlevonás járt, ő végül 26. lett – folytatta a tanárnő, aki bíróként is jelen volt Oroszországban.

Mint kiderült, stílusosan a RUSSIA feliratot kellett megépíteni, amely végül 5 méter hosszú lett, másfél méter magasságban. A kazanyi expo 65 ezer négyzetméterének egyik csarnokát szinte csak a kőműves versenyzők foglalták el.

Sok kötöttséggel dolgoztak, megadott sorrendben készültek a betűk, nem lehetett visszamenni javítani a már készre jelentett betűre.

– Megláttam én is a már befejezett betűn egy sérült téglát, de nem javíthattam – mondta Ákos, aki kiskamaszkora óta elkötelezettje a szakmának, még a nagybáty­ja vitte el egy építkezésre, „hátha megfog, csapkodd kicsit a maltert, vágd a csempét”, biztatta. Így lett, némi kitérő után megérkezett a Széchenyibe, s ma már örökölt saját házát tervezi a húszéves fiatal. – Nézték az esztétikát, a fúgaképet, a mérettartást, a színhelyességet, az időt, a legkisebb eltérésnél is ugrottak a pontok. Szerintem egyébként elég jól nézett ki a végén.

Templom-mintát, a birodalmi sas alakját és „kőműveskanál-kalapács” címert is várt a tervrajz, szóval elég összetett volt a feladat.
A kisméretű, különböző falazótéglát és a habarcsot a szervezők biztosították, de egyedül kellett dolgozni, s 22 óra alatt elkészülni.

Szögvágás gyémántkorongos vizes vágóval: a rendelkezésre álló eszközökkel elégedett volt Ákos, aki eredetileg arra számított, hogy valamelyik híres orosz épület makettje lesz majd a feladat. Ehhez képest volt meglepetés a RUSSIA betűsor.

A Pakodon élő, határozott elképzelésekkel és a munkája iránti lelkesedéssel bíró Ákos hamarosan saját vállalkozást szeretne indítani. Tudja, hogy a szakmájára manapság nagy szükség van, de később örülne, ha taníthatná mindazt, amit a gyakorlatban megtanult.

Jelenleg mestervizsgára készül, addig is szóba kerül az Európa-bajnokság, amire a tanárai szeretnék őt benevezni.

Az igyekvő és szorgalmas Markó Ákos, de főleg Péter Diána lelkesedését hallgatva óhatatlan a kérdés: nőként tanítani a kőművesszakmát? Meg is kérdeztem:

– Öt éve kezdődött egy Erasmus+ programmal – válaszolta Diána. – Okleveles építész volnék eredetileg, de pedagógiai szakra is áthallgattam Pécsett annak idején. A tanároknak Németországban hirdettek tréninget 2016-ban, bennem volt ehhez kalandvágy. Új gondolkodásmóddal találkoztam, tetszett a tehetséggondozás, egymást követték az események, a kisméretű téglák szerelmese lettem. Olyan mint a farmer, mindig divatos lesz, és mindent meg lehet vele valósítani. A képesítések megszerzése után három éve a göteborgi EB-n megfigyelőként vehettem részt, majd azután az abu-dzabi világbajnokságon is ott voltam. Koordinálhatom a vizsgákat, a felkészítést, a nemzeti döntőkben is van feladatom.

– Mi is meglepődtünk, amikor kiderült, hogy egy tanárnő fogja a falazást tanítani, de elég hamar meggyőzött bennünket, gyorsan feladtuk a kóstolgatását – tette hozzá nevetve Ákos.

A Széchenyi-iskola ebben az évben is indítja a tanítványait a szakmai versenyeken."

forrás: www.zaol.hu 

Borítókép: Markó Ákos és Péter Diána az elkészült alkotással az oroszországi versenyen
Fotó: Széchenyi-iskola