A TOP-6.8.2-15 számú „A vállalkozások igényeire alapuló foglalkoztatás-fejlesztési program Zalaegerszeg Megyei Jogú városban” elnevezésű program keretében zalaegerszegi állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező, a program célcsoportjába tartozó álláskeresők és a korábban regisztrált, de már elhelyezkedett személyek jogosultak mentori szolgáltatás igénybevételére.

 

Fontos lehet, hogy az ember életében legyen egy mentor, aki hasznos tanácsokkal lát el, aki terelget minket az élet rögös útjain. Ilyen élethelyzet lehet az álláskeresés, amikor egy nálunk tapasztaltabb segítővel könnyebben érjük el célunkat. Vagy ha már elhelyezkedtünk, számos olyan előre nem látott helyzet adódhat, melyet az új munkakörnyezetben nehezen élünk meg, hiszen nehezen győzzük le kezdeti bizonytalanságunkat, önbizalmunk elpártolt tőlünk, a munka és a család összeegyeztetése is számos konfliktust okoz ….és még sorolhatnánk.

Ilyenkor sokat segíthet egy olyan tapasztalt személy, aki ellát minket a megfelelő tanácsokkal, visszajelzésekkel, ha kell, kritikákkal, illetve támogatással, ami ahhoz szükséges, hogy sikeresen haladhassunk előre a karrierpályánkon. Külső szemmel látja a helyzetünket, éppen ezért objektív véleményt tud alkotni rólunk.

De milyen a számunkra megfelelő mentor?

Természetesen nagyon sok múlik a személyes szimpátián, de azért van néhány alaptulajdonság, ami általánosságban jellemző egy jó mentorra. 

Ezek közül az egyik legfontosabb a tapasztalat és a tudás: projektünk mentorai sok éves tapasztalattal rendelkeznek az álláshoz segítés területén. Így tudnak releváns tanácsokat adni, hiszen pontosan tudják, milyen cipőben jár most Ön.

Hajlandóság, sőt, lelkesedés: az igazán jó mentorok nem azért beszélnek a tapasztalataikról, mert szeretik hallatni a saját hangjukat, hanem azért, mert őszintén szeretnének segíteni, átadni azt a tapasztalatot, melyet saját és a megismert sok száz életútból nyertek.

Megértés és nyitottság: érthető módon senki nem szeretne olyan valakivel időt tölteni, vagy olyan valakihez segítségért fordulni, aki lenézi őt. Egy jó mentor nem él vissza azzal, hogy felsőbb pozícióban van, vagy nagyobb a tapasztalata, egyenrangú félként tekint a mentoráltjára. Nem türelmetlen, nem adja fel, ha a hozzá forduló éppen nehézségekbe ütközik.

Őszinte visszajelzés: Egyrészt fontos, hogy a mentor tisztelje mentoráltját, azaz egyenrangú félként tekintsen rá, ugyanakkor az is nagyon lényeges, hogy ha kell, szemrebbenés nélkül mondja meg, ha valamiben hibázott, vagy valamit nem jól csinált. Építő kritika és visszajelzések nélkül nincs fejlődés. Egy jó mentor pontosan tudja, hogy hogyan kell őszinte kritikával illetni valakit úgy, hogy ne bántsa meg a másik érzéseit.

Odafigyelés és empátia: hiába van meg minden szükséges tudás és tapasztalat a mentor fejében, ha nem hallgatja meg a hozzá fordulót, és nem tudja, pontosan miben is segíthet.

Hogy néz ki egy a gyakorlatban? Egy jó mentor többször kérdez, semmint határozottan megmondja, hogy mit is kellene tennünk. Őszinte kíváncsiságot mutat afelé, hogy mi is a problémánk, mik a nehézségeink, mik a céljaink. Fontos, hogy ne a saját útját és véleményét akarja ránk erőltetni, hanem valóban a mi, saját igényeinknek, illetve céljainknak megfelelően tereljen minket.

 

Fontos tudni, hogy a mentor:

- NEM oldja meg helyettünk a problémáinkat

- NEM keres helyettünk állást,

-  NEM kezeli a konfliktusainkat

 

EHELYETT IRÁNYT MUTAT, SEGÍT

- a munkába állást akadályozó tényezők feltárásában

- az önálló álláskeresés módszereinek elsajátításában

- önismereti pályaválasztási, munkaerőpiaci ismeretek bővítésében

- munkahelyi beilleszkedés gördülékennyé tételében

- konfliktuskezelési technikák megismerésében

 

Mentornak lenni felelősség - vallják a Zalaegerszegi Foglalkoztatási Paktum mentorai.

Amennyiben regisztrált álláskereső, de még nem vesz részt munkaerőpiaci programban, a gyorsabb és személyre szabott segítségnyújtás érdekében töltse ki Adatfelvételi űrlapunkat!

(Az írás a Profession. hu cikke alapján bővült.)