Átadták az inkubátorház új csarnokát

Zalaegerszeg északi ipari parkjában az inkubátorház bővítésének harmadik ütemeként szerdán délelőtt 1622 négyzetméteres csarnoképületet adtak át. A beruházás 317 millió forint értékű, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével, valamint a zalaegerszegi önkormányzat hárommillió forintos hozzájárulásával valósult meg.

A csarnokban a Soulum Factory Kft. gyárt tölgyfából padlóburkolatokat, mégpedig döntő részében exportra, és a termékei eljutnak a világ szinte minden pontjára.

A gazdaság fejlődése mindennek az alapja, ha vannak új munkahelyek, akkor az kihat a város életére is, fogalmazott beszédében Balaicz Zoltán polgármester. A koronavírus-járvány okozta gazdasági válságon összefogással gyorsan túllendülhetünk, és folytatható város fejlesztése, amelynek egyik jelképes állomása az inkubátorházban az új csarnok avatása, tette hozzá. Felidézte, hogy az inkubátorház első ütemét 2010-ben, a másodikat 2013-ban adták át, és a harmadikban valósult meg a most átadott 1622 négyzetméteres csarnok.

Az elmúlt években az északi ipari park betelt, hiszen sorra valósultak meg a gazdaságfejlesztési beruházások (Mould-Tech, Zalaco, Edelmann, Csejtei, Györe Intertrans, Fundament, ODBE, stb.). A járműipari tesztpálya mellett az állam egy további 65 hektáros ipari parkot alakított ki.
Az átadási ünnepségen beszédet mondott Schanda Tamás miniszter-helyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium), Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, Oláh Gábor, a Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója és Puskás Csaba, a csarnokba beköltözött Soulum Factory Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ország legdinamikusabban fejlődő megyei jogú városának nevezte Zalaegerszeget Schanda Tamás miniszter-helyettes. Mint fogalmazott, az ipari park bővülése azt is jelzi, hogy mind több hazai vállalkozás méreti meg magát sikeresen hazai és nemzetközi piacon. A koronavírus járványra utalva kijelentette, számos kormányzati tervet húztak át és az elmúlt tíz év eredményeit sodorták veszélybe az elmúlt hónapok. Sokat tanulhattunk ebben a nehéz helyzetben, leginkább azt, hogy a bajban csak magunkra számíthatunk.

Puskás Csaba, az új csarnokban működő Soulum Factory Kft. vezetője elmondta, a korábban TimberTech néven ismert vállalkozás a kezdetektől, 2011-től az inkubátorházban működik. Egy 50 négyzetméteres műhelyben indultak, folyamatosan bővültek és az évek során az 5 fős cégből fél száz dolgozót foglalkoztató, immár 3000 négyzetméteren működő vállalkozássá nőttek. Havonta 20 ezer négyzetméter padlóburkolatot állítanak elő, termékeik 80 százaléka jut a határon túlra, és szinte a világ minden pontján, még Új-Zélandon is megtalálhatóak. A cég tavalyi árbevétele megközelítette a 1,5 milliárd forintot.

Az elmúlt években folyamatosan fejlődött Zalaegerszeg gazdasága. 2014 óta négyezer új munkahely jött létre, a regisztrált álláskeresők száma pedig 2,3 százalékra csökkent. A munkaerőhiány egyre nagyobb akadálya lett az újabb beruházásoknak és bővítéseknek. A koronavírus világjárvány és a nyomában érkező világgazdasági válság sajnos sok mindent felülírt azóta, de továbbra is vannak üres, betöltésre váró álláshelyek, melyek listája itt tekinthető meg: https://zalaegerszeg.hu/allasajanlatok

A feltételek megteremtése érdekében 600 millió forintos beruházás keretében elkészült a 180 férőhelyes, modern munkáshotel, egymilliárd forintos projekt keretében felavatták az egyetem innovációs és tudásközpontját. 646 millió forintos ráfordítással épül a duális szakképző központ, 320 millió forintos beruházással elkészült a gazdasági inkubátorház harmadik üteme.

2015-ben az országban elsőként nyerte el a Tudományos és Technológiai Park minősítést a város északi ipari parkja, 2016-ban a város elnyerte a „Befektetőbarát Település” címet, 2018-ban pedig Zalaegerszeg vehette át „Az év ipari parkja” kitüntetést.

Szintén a gazdaság fejlődését szolgálja a 170 milliárd forintos beruházással a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, a sármelléki nemzetközi repülőteret is érintő M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építése. Zajlik a Zalaegerszeget az osztrák határhoz vezető M8-as úttal összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út tervezése is. 45 milliárd forintos ráfordítással épül az északi ipari parkban, 265 hektáros területen az elektromos és az önvezető autók kutatás-fejlesztésének és innovációjának Európában is egyedülálló bázisa, a járműipari tesztpálya.

forrás: www.facebook.com/balaiczz, www.zaol.hu