ZEGINFO - Beszámoló a közgyűlés döntéseiről, gazdaságfejlesztés, 2030-ig szóló stratégia

A zalaegerszegi képviselőtestület ismét számos fontos előterjesztést tárgyalt meg, jórészt egyhangú döntésekkel, korrekt szakmai hozzászólásokkal. A legfontosabb kérdésekről Balaicz Zoltán polgármester számolt be sajtótájékoztatóján. Bejegyzésünkben a gazdaságfejlesztéssel, felsőoktatással, munkaerőpiaccal kapcsolatos pontokat idézzük.

A közgyűlés módosította a „Befektetés a jövőbe” Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról szóló rendeletet. Ezek keretében bővült azon zalaegerszegi polgárok köre, akik ezentúl igénybe tudják majd venni a gyógyszertámogatást, valamint a Bursa Hungarica felsőoktatási szociális ösztöndíjat.

Az ECT Hungary Kft. jelezte, hogy új telephelyen új iparcsarnokot szeretne megvalósítani. Ezért az önkormányzat az északi ipari parkban értékesít a cég számára egy 8001 négyzetméteres területet 40,6 millió forintos áron, így oda tud költözni a vállalkozás, amely az új épületen túl a létszámát is bővíti.

2016-ban dőlt el, hogy több lehetséges helyszín közül Zalaegerszegen épül meg a járműipari tesztpálya. A beruházás 2017-ben el is kezdődött. A szükséges 265 hektáros területet az önkormányzat bocsátotta rendelkezésre, a területet a tesztpálya bérli a várostól. Nemrég ugyancsak eldőlt, hogy több lehetséges európai és magyarországi helyszín közül Zalaegerszegen építi meg új gyárát a Rheinmetall, 500 új munkahelyet teremtve. Az ipari beruházáshoz a rendelkezésre álló állami terület mellett szükség van 18,4 hektár önkormányzati területre is, melyet a tesztpályának bérbe adott 265 hektárból ad el az önkormányzat. A területet eredetileg 2900 forint/négyzetméter áron szerezte meg az önkormányzat, most pedig 3500 forint/négyzetméter áron adjuk el, tehát nagyon előnyös helyzetbe kerültünk. A 18,4 hektáros területet 817,5 millió forintért értékesítjük a Rheinmetall beruházás számára.

A közgyűlés egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, az ellenzék teljes támogatásával fogadta el a közel 300 oldalas „Zalaegerszeg 2030” gazdaságfejlesztési stratégiát, amely teljes konszenzussal jelöli ki a következő 10 évre a város fejlesztési irányait. A stratégiát támogató nyilatkozattal erősiti meg a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZMKIK), a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, (ZMVA) a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Zalai Vállalkozói Klub is. Az anyagot a kormány is tárgyalni fogja, tartalmát pedig szakmai konferencián és egyéb fórumokon ismertetjük a közeljövőben. Zalaegerszeg Nyugat-Magyarország egyik legjelentősebb térségi integráló erővel rendelkező települése. Adottságait tekintve alkalmas arra, hogy térségünknek gazdasági, oktatási, közlekedési, kulturális, kereskedelmi és egészségügyi központja legyen.

A Modern Városok Programra (MVP), a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra (TOP), valamint az egyéb Európai Uniós és hazai forrásokra építő integrált városfejlesztési terv, és az ezekre alapozó gazdaságfejlesztési elképzelések megalapozzák a város kiemelt szerepét, de ennek folytatásaként egy új, komplex fejlesztési program, a „Zalaegerszeg 2030 gazdaságfejlesztési stratégia" is szükséges ahhoz, hogy a város fenntartható módon váljon térségi központtá. Ezen cél megvalósításához elengedhetetlen, hogy a gazdaságfejlesztés, az oktatás, a közlekedés, a lakosságszám-növekedés és a kultúra kiemelt területei komplex módon legyenek kezelve és ugyancsak nélkülözhetetlen, hogy ne csak maga a város, hanem vele együtt a térség települései is fejlődjenek, növekedjenek.

2020. október 22-én átadjuk az M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út újabb, M7-es autópálya és Balatonszentgyörgy közötti szakaszát, október 30-án pedig egy újabb fontos gazdaságfejlesztési beruházás bejelentése várható."

forrás és teljes bejegyzés: https://www.facebook.com/balaiczz