Csendes nyitvatartás a Decathlon áruházaiban

A Legjobb Munkahely címmel is büszkélkedő nagyvállalat áruházaiban minden hónap első hétfőjén 14-16 óra között csendes órákat biztosítanak, elsősorban az autista vásárlóinknak és családtagjaiknak kedvezve ezzel.

Ezekben az órákban csökkentett zaj és fényviszonyokkal szeretnék megteremteni a csendes vásárlás lehetőségét az autizmussal élő mozgáskedvelőknek és családjuknak.

Mi az autizmus?

Autista társaink gyakran nem értik jól a másik ember szándékait, közléseit, érzelmeit, ezért a társas együttműködést igénylő helyzetekben megértést, segítséget igényelhetnek. Előfordulhat, hogy saját érzéseiket és vágyaikat, igényeiket nehezen, vagy szokatlanul fejezik ki, ezért nehezen alkalmazkodnak új és váratlan helyzetekhez. Nehézséget okozhat számukra a kommunikáció, ezért a rövid és egyértelmű információk nagy segítséget jelentenek nekik. Autista társaink egy részének érzékszervei érzékenyek, ezért nagyon nehéz elviselniük már az átlagos zajokat, szagokat, fényeket is.

Megkönnyíthető számukra a vásárlás, ha ezeket az ingereket csökkentik és megértéssel fordulnak feléjük a bevásárlás ideje alatt, ezért fontosnak tartják a csendes nyitvatartást. A Decathlon munkatársai az Autisták Országos Szövetségének együttműködésével előzetesen autizmus ismereteket szereztek az autizmusbarát vásárlás támogatása érdekében.

Mit is jelent  a csendes nyitvatartás két órája?

  • Amennyiben szükséges a kasszasorban előreengedik az érintett családokat
  • Mint minden segítő kutyát, úgy az autista vásárlókat támogató kutyákat is szívesen látják áruházaikban
  • Hangosbemondókat csak biztonsági esetben használják
  • Nem szolgáltatnak zenét, az áruház csendesen üzemel
  • Csökkentett a világításuk

 

Forrás: Decathlon