Hova rakja a gyereket a munkavállaló nyáron? - extra munkáltatói megoldások

Nagy gondban vannak nyáron a magyar családos munkavállalók, és nem is kevesen küzdenek a folyamatos nyári gyermekfelügyelet megoldásával.

Hosszú nyári szünet, kitolódott munkaidő és nyugdíjkorhatár, helyben nem elérhető nagymama, drága táborok, szülő közelségére vágyó gyermek igényeinek figyelembe vétele. Ilyen tényezők miatt vannak nagy gondban nyáron a magyar családos munkavállalók, és nem is kevesen küzdenek a folyamatos nyári gyermekfelügyelet megoldásával. Felmérések szerint ez minden 3. magyar családban gondot jelent. Nagyon kevés a gyerekbarát munkahely, amely magánénak érzi a családos munkavállaló problémáját, és segíti őt gyereksarokkal, családi napközivel, munkaidő-kedvezménnyel. Vagy éppen 8 hetes nyári tábor szervezésével. Íme, az üdítő céges kivételek.”

A HR Portál érdekes cikkében számos jó gyakorlatot talál: HR Portál

 

 

Ahogy a fenti cikkben is olvashatjuk, „van olyan munkáltató, amelyik törődik a családos munkavállalókkal, átérzi a szülők problémáját, a nyári szünet okozta sokkot”. Szerencsére zalaegerszegi jó példáról is beszámolhatunk. Az országban egyedülálló módon a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság három hetes nyári gyerektábor megszervezésével segíti a családos dolgozókat.  A szülő reggel a munkakezdésre magával viszi a gyermekét, aki a munkaidő végéig a zalaegerszegi Gébárti tó partján élvezi a nyári szünidőt, míg ő nyugodtan koncentrálhat a munkavégzésre.

 

 

A nyári táboroztatás olyan sikeres volt gyerekek és munkatársak körében egyaránt, hogy idén ismételten megszervezésre kerül. A rendőrség támogatásával, minimális szülői hozzájárulás mellett, munkatársak szakmai felügyeletével változatos programokon vehet részt a hetente mintegy 40 általános iskolás kisgyerek: sporttal, kreatív foglalkozásokkal, egy kis nyelvtanulással, kirándulásokkal telnek ezek a napok.

 

 

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezése példaértékű lehet zalaegerszegi vállalkozások előtt is.

Gyereksarok? Munkaidő-kedvezmény? Esteleg táboroztatás? Az ilyenfajta családbarát programokkal nemcsak a dolgozó nyerhet, hanem a munkáltató is. Egy ilyen lépés növelheti a munkavállalói lojalitást, erősítheti a belső kohéziót. Ha az Ön cégénél is van hasonló kezdeményezés, melyről szívesen beszámolna, ossza meg velünk tapasztalatait!