Munkába járni minden nap boldogan? Lehetséges! Csak egy bringa kell hozzá!

Dugóban állni a legbosszantóbb és legfölöslegesebb dolog. A közlekedést sokan szükséges rossznak élik meg, kivéve azokat, akik bringával közlekednek munkába.

„Az egész világban fontos szemléletváltozás történik a városi közlekedésben. Előtérbe kerülnek az autónál kisebb terheléssel járó közlekedési módok, mint például a kerékpározás az elektromos kerékpárok és rollerek, ami komoly kihatással van arra, hogyan szervezzük a városaink életét” – mondta Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Bringázz a munkába! kampány bringásreggelivel egybekötött megnyitóján.

Zalaegerszeg önkormányzata is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy élhető várost alakítson ki. Ebbe beletartozik a biciklivel való közlekedés lehetősége is.

2017-ben készült el a helyi kerékpáros szervezetek és egyesületek bevonásával városunk kerékpáros hálózati terve. Hat szakaszon összesen 25 km új kerékpárút építése valósul meg a következő években 2,5 milliárd forintos ráfordítással. Az első szakasz átadására 2019. szeptember 19-én került sor.

A mintegy 6,5 kilométeres szakasz 406 millió forint ráfordítással készült el, és a Platán sortól kezdve Andráshidáig tart, kerékpáros kapcsolatot teremtve a falumúzeummal és a Gébárti-tó környékével is. Balaicz Zoltán elmondta, hogy a következő időszakban újabb kerékpárutakat szeretnének építeni. Tervbe vették a Mindszenty tértől Zalaszent­ivánig tartót, illetve ugyancsak a tértől a Rákóczi utca, Hock János utca összekapcsolását is. Déli irányban a munkahelyek – Flextronics, Ada cégek környékének – kerékpáros megközelítése érdekében fontos a beruházás, hangsúlyozta a polgármester.

További két szakasz tervének elfogadása még a kormány döntésére vár, az egyik ilyen irány Teskánd, a másik kerékpáros útszakasz pedig a csácsi arborétumig tartana. Ezekkel együtt lesz 25 kilométeres a zalaegerszegi kerékpárút-hálózat.

 

Ezekre az új szakaszokra kerékpáros pihenő és szerelő pontokat is elhelyeznek a kényelmes és biztonságos közlekedés érdekében. A Vizslapark mellett már a Gébárti tónál is pumpákkal és egyéb extrákkal felszerelt szervizpont fogadja az arra tekerőket.

Források:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/atadtak-65-kilometer-bicikliutat-zalaegerszegen-25-kilometeres-halozat-a-terv-3311823/

https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2019/05/31/biciklisek-orome-onkiszolgalo-szervizoszlop-a-zalaegerszegi-vizslaparkban/

https://zalaegerszeg.hu/cikk/32749/Bovul_a_kerekparuthalozat_Video