Zalaegerszegen épül meg a világ egyik legmodernebb harcjárművét előállító Rheinmetall gyár

A beruházás 500 új munkahelyet teremt.

Néhány héttel ezelőtt került nyilvánosságra, hogy Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására alapít vegyesvállalatot a német Rheinmetall céggel a magyar állam a honvédség NATO-vállalásainak teljesítése érdekében. Így Magyarország az első olyan NATO- és EU-tagállam, amely a düsseldorfi székhelyű cég új fejlesztésű, innovatív terméke mellett döntött. Az Amerikai Egyesült Államok még csak most fontolgatja, hogy a Bradley harcjárműveit Lynx-ekre cseréli, hiszen ezek a gépek tényleg a gyalogsági harcjárművek csúcsát jelentik.
 
A hadiipar fejlesztésének legjelentősebb, több mint kétmilliárd euró értékű programja indult el hazánkban azzal a megállapodással, melyet a németországi Unterlüssben írtak alá. A Rheinmetall európai védelmi ipari óriáscég és a magyar állam közötti együttműködés keretében a felek vegyesvállalatot alapítottak a legkorszerűbb Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására, de az óriásberuházás és a gyár helyszínét akkor még nem jelölték meg.
 
A Rheinmetall vállalat szakemberei több lehetséges magyarországi helyszínt is megvizsgáltak, azonban a járműipari tesztpályában rejlő együttműködési és tesztelési lehetőségek, a mellette lévő egybefüggő, sík, közművesített iparterület, a nyugati határ közelsége, a már zajló innovatív beruházások és infrastrukturális beruházások miatt Zalaegerszeget választották.
 
Az ünnepélyes bejelentésre ma délelőtt került sor a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. A jelenlévőket házigazdaként Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, aki egyben köszönetet mondott a cégnek és a kormánynak, hogy Zalaegerszegen épülhet meg ez a hatalmas, kutatás-fejlesztésre is koncentráló gyár, majd a beruházás részleteit ismertette Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke, és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Végül Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondott köszönetet a fejlesztésért.
A beszédeket követően együttműködési megállapodást írt alá Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke és Dr. Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója.
 
A Lynx gyalogsági harcjárműveket előállító új gyár a járműipari tesztpálya melletti 40 hektáros területen épül meg 60 milliárd forint értékű beruházással. Az üzem 26 ezer négyzetméter nagyságú lesz, mellette pedig a harcjárművek tesztelésére is kialakítanak egy 20 hektáros off-road pályát. A beruházás 500 új munkahelyet teremt, részben közvetlenül, részben a beszállítói vonalon keresztül.
 
Balaicz Zoltán polgármester a közösségi médiában így zárta bejegyzését:
"Köszönet a Rheinmetall német óriásvállalatnak, hogy Zalaegerszeget választották, köszönet a támogatásért Magyarország Kormányának, és köszönet valamennyi kollégámnak, aki segítette ennek a beruházásnak a helyi megvalósulását. Mostantól nagy feladatok állnak előttünk a feltételek teljesítésében, ahhoz, hogy 2023-ban elindulhasson a termelés.
Bízom benne, hogy még az idei évben további fontos gazdaságfejlesztési beruházás hírével is tudunk jelentkezni, hiszen egy másik jelentős projekten is dolgoztunk az elmúlt években!"
 
forrás: www.facebook.com/balaicz