Zalaegerszegi gazdaságvédelmi intézkedések

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere azzal a javaslattal fordult a közgyűlés tagjaihoz, hogy fogadjanak el egy hét pontból álló helyi gazdaságvédelmi intézkedési csomagot.

Részlet Balaicz Zoltán 2020. március 26-i Facebook bejegyzéséből:

"Kedves Zalaegerszegiek!

Ahogy egy korábbi bejegyzésemben már részletesen beszámoltam róla, a koronavírus okozta világjárványt sajnos gazdasági világválság követi, amely rendkívül súlyos következményekkel fog járni. Erre készülve elkezdtük egy új, alternatív városi költségvetés előkészítését, melynek fő szempontja, hogy a radikálisan csökkenő adóbevételekhez igazodóan biztosítani tudjuk a város működőképességét, az 1105 dolgozót foglalkoztató önkormányzati intézményrendszer fenntartását, és a városüzemelést.
Számba vettünk minden tervezett kiadási tételt (felújítások, fejlesztések, rendezvények, stb.), és ami nem állami, Európai Uniós, vagy egyéb pályázati forrásból valósult volna meg, hanem saját önkormányzati forrásból, valamennyit zároltuk, leállítottuk.

A kormány az elmúlt napokban több fontos gazdaságvédelmi lépést, járulékcsökkentést, haladékot és támogatási formát jelentett be. A város a jelentősen csökkenő bevételek miatt sajnos saját támogatási eszközökkel nem rendelkezik, de fontosnak tartom, hogy az önkormányzat legalább saját lehetőségeit figyelembe véve járuljon hozzá a helyzet stabilizálásához. Ezért azzal a javaslattal fordultam a közgyűlés tagjaihoz, hogy fogadjunk el egy hét pontból álló helyi gazdaságvédelmi intézkedési csomagot, melynek tartalmáról előzetesen egyeztetést folytattam a kormánypárti és ellenzéki frakciókkal és önkormányzati képviselőkkel, akik egyhangúlag támogatták azt.

1️⃣ Az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségek bérleti díjának 50 százalékos csökkentése a veszélyhelyzet idejére azoknak a vállalkozásoknak, amelyeket érint a kormányrendeletben foglalt nyitvatartási idő korlátozása (vendéglátóhelyek, üzletek, stb.). Mi csak a saját, önkormányzati tulajdonban lévő helyiségekkel kapcsolatban hozhatunk ilyen döntést, azonban kérem a magántulajdonban lévő helyiségek bérbeadóit is arra, hogy a jövő és az újrakezdés érdekében, lehetőségeiket mérlegelve, amennyiben tehetik, ők is csökkentsenek átmenetileg a bérleti díjaikon.

2️⃣ Fizetési halasztás, illetve részletfizetési lehetőség a helyi adókra vonatkozóan az ezt igénylő vállalkozásoknak (kivéve a kirívóan visszautasítandó eseteket, pl. nagy készpénz mennyiség, több luxusautó, stb.)

3️⃣ Adóügyi fizetési könnyítések igénylése esetén nem kell pótlékot fizetni.

4️⃣ Magánszemélyek és vállalkozások esetében is 12 hónapos pótlékmentes részletfizetési lehetőség adóügyek esetén.

5️⃣ Adóbevételekhez kapcsolódó végrehajtási eljárások felfüggesztése a veszélyhelyzet idejére (pl. munkabérletiltás, nyugdíjletiltás szüneteltetése, visszavonjuk a már kibocsátott hatósági átutalási megbízásokat, inkasszókat, visszavonjuk a gépjárművek forgalomból történő kivonására tett folyamatban lévő végrehajtási cselekményeinket).

6️⃣ A pénzügyi lehetőségek függvényében felülvizsgáljuk a befektetés ösztönző támogatási rendeletünket, az ahhoz kapcsolódó kedvezményeket, és további jelentős engedménnyel megvásárolható ipari területeket alakítunk ki.

7️⃣ Megvizsgáljuk az országos városfejlesztési alapokhoz való csatlakozási lehetőségeket, hogy annak segítségével nálunk is rendkívül kedvezményesen bérelhető SSC-t (Shared Service Center) alakítsunk ki újonnan induló start up vállalkozásoknak, vagy szünetelés után újrainduló, már meglévő, de most nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak.

forrás: www.facebook.com/balaiczz