Az EU-OSHA a munkahelyi váz- és izomrendszeri megbetegedések kezelésének eredményes és innovatív módszereit bemutató pályázatokat vár. A sikeres pályázás érdekében 2021. február 9-én ingyenes online konzultációt tart a Magyar Ergonómiai Társaság.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) 2020–2022. évi „Egészséges Munkahelyek-Legyen könnyebb a teher!” című kampánya felhívja a figyelmet a foglalkozással összefüggő mozgásszervi betegségekre és annak fontosságára, hogy a munkáltatók, a vezetők és a munkavállalók együtt munkálkodjanak e betegségek megelőzése és kezelése érdekében.

A kampány fontos része az Egészséges Munkahelyek – Helyes Gyakorlat Díj verseny, melynek célja a munkahelyi biztonság és egészség terén folytatott kimagasló és innovatív közreműködés elismerése. A 2020–2022. évi díj azon vállalatokat és szervezeteket részesíti elismerésben, amelyek határozott elköteleződést mutatnak  a munkahelyi mozgásszervi megbetegedések megelőzése és kezelése iránt.

Ki vehet részt a pályázaton?

Bármilyen méretű szervezet, amely valamely uniós tagállamban, tagjelölt országban, potenciális tagjelölt országban vagy az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagországában működik. Ide tartoznak az egyéni vállalkozások, a képzést nyújtó szervezetek és az oktatási közösség tagjai, a munkáltatói szervezetek, a szakmai szövetségek, a szakszervezetek, a nem kormányzati szervezetek és a hivatalos kampánypartnerek.

A helyes gyakorlatok mely típusával lehet pályázni?

Pályázni minden olyan, a valós életben alkalmazott hatékony és innovatív megközelítéssel lehet, amely a munkahelyi biztonság és egészségvédelem irányításával kapcsolatos. A pályázatokban világosan be kell mutatni a helyes irányítási gyakorlatok munkahelyen történő megvalósításának módját, valamint az elért eredményeket.

Mit kell a pályázatban bemutatni?

A pályázatoknak a munkahelyi biztonság és egészségvédelem holisztikus megközelítéséről kell tanúbizonyságot tenniük, amely valódi javulást eredményez, fenntartható és más munkahelyekre is átültethető. A zsűri olyan beavatkozásokat is keres, amelyek az egyénre összpontosító intézkedésekkel szemben a kollektív intézkedéseket részesítik előnyben, illetve amelyek a munkavállalók és képviselőik hatékony részvételével járnak.

A beavatkozásoknak emellett meg kell felelniük a végrehajtásuk helye szerinti ország hatályos jogszabályi követelményeinek, és ideális esetben meg kell haladniuk azokat.

A pályázati felhívással kapcsolatos további információért töltse le a Helyes Gyakorlat Díjak szórólapját INNEN

A részvétel módja

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség egész Európából várja az érdeklődő szervezetek és egyének pályázatait. Minden pályázatot először nemzeti szinten bírálnak el.

A pályázat első fordulójában a magyarországi vállalkozások Magyarországon megvalósult pályázatok értékelése történik, a magyar nyelvű pályázatok beadási határideje 2021. szeptember 30.

Az értékelés két kategóriában történik, és a legjobb 100 fő alatti és 100 fő feletti vállalkozás pályaműve kerül az európai döntőbe.

Az összeurópai versenyben az összesített díjazottakat háromtagú európai zsűri választja ki. A díjazott és elismert helyes gyakorlati példákat az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség és hálózati partnerei széles körben népszerűsítik.

A pályázati adatlap IDE kattintva tölthető le.