Csökkentett munkaidejű foglalkoztatás támogatása

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a munkavállaló támogatásban részesülhet, ha a járvány miatt nehézségekkel küzdő munkáltatója a leépítések megelőzése, a munkahelyek védelme érdekében csökkentett munkaidőt alkalmaz.

Ki nyújthat be kérelmet?

A 2020. március 11-től munkaviszonyban álló munkavállaló, a munkáltatójával együttesen.

Hova és hogyan kell benyújtani a kérelmet?

A támogatás iránti kérelmet a munkavállaló foglalkoztatási helye szerint illetékes kormányhivatalnál a munkaadó elektronikusan a Cégkapuján keresztül nyújtja be a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő egy hónapon belül.

Mennyi időre jár a támogatás?

3 hónapra

Mennyi a támogatás mértéke?

A kérelem benyújtásának napján hatályos alapbér -melynek megállapításakor figyelembe kell venni a felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól szóló 71/2005. (IX. 27.) GKM rendelet veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti felszolgálási díjat is személyi jövedelemadó előleggel és járulékokkal csökkentett összegének kieső munkaidőre járó arányos részének hetven százaléka.

Tehát amennyi idővel csökkent a munkaidő a veszélyhelyzet kihirdetése óta, arra az időre jutó alapbér (kieső munkaidőre járó alapbér) hetven százaléka a támogatás mértéke.A támogatás összegétaz www.munka.hu oldalon található Számolási tábla segítségével kell kiszámolni.

A további gyakran ismétlődő kérdések, valamint az igényléshez szükséges dokumentumok IDE kattintva érhetők el.

forrás: www.nfsz.munka.hu