Hol hirdessünk és hogyan tűnjünk ki az unalmas álláshirdetések sorából? – I. rész

Először a hol? kérdésre válaszolva szeretnénk néhány lehetőséget a munkáltatók, HR munkatársak figyelmébe ajánlani, melyeket a zalaegerszegi vállalkozások körében végzett felmérések szerint a munkáltatók sok esetben figyelmen kívül hagynak, annak ellenére, hogy eredményesek lehetnek és plusz költséggel nem járnak.

 

A munkaerő-igény bejelentésének fontossága a Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályára

Amennyiben a megfelelő munkatársat a Hivatal által regisztrált álláskeresők között sikerül megtalálni, akkor Ön, mint munkáltató különböző konstrukciókban bér/bérköltség támogatást is igényelhet. Továbbá a támogatással elhelyezett munkavállaló mentori szolgáltatásban részesül, így egy magabiztosabb, tudatosabb új munkatársat tudhat Ön is a csapatában.

A kézzelfogható előnyök ellenére a munkaerő-igény bejelentése számos esetben elmarad, ezt a sikertelen kiközvetítések negatív tapasztalataival, adminisztrációs terhekkel magyarázzák a munkáltatók. Tájékoztatjuk, hogy az egyszerűbb ügyintézés érdekében a bejelentést megteheti a vmp.munka.hu oldalon keresztül, zalaegerszegjh-fo@lab.hu címre küldött e-mailben, vagy – amennyiben Foglalkoztatói adatlapot korábban már nyújtott be – akár a 92/549-480-as telefonszámon is.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az álláshirdetés figyelemfelkeltőbb, így hatékonyabb abban az esetben, ha minél részletesebb adatokat közöl. Bár a munkaerőigény-bejelentőlapon szűkösek a keretek, de azért azt mindenképpen célszerű beírni, hogy mit nyújt a cég a munkavállalóinak a pozíciót, illetve a munkakörülményeket, juttatásokat illetően.  A bér feltüntetése is hatékonyabbá teheti a keresést, legalább egy –tól-ig összeget írjunk be!

Fontos arról a gyakorlatról is tudnia, hogy a Hivatalhoz lejelentett munkaerő-igény automatikusan megjelenik a vmp.munka.hu oldalon, ahonnan számos ingyenes állásportál is átveszi a hirdetést (pl.: hu.indeed.com, igaziallasok.hu, hu.jooble.org stb.) Ezek azok az oldalak, melyeket a felmérések szerint az álláskeresők a legtöbbször felkeresnek, regisztráltak és inaktívak egyaránt. Éppen ezért előfordulhat az is, hogy egy olyan álláskereső is találkozik az Önök hirdetésével, aki nincs a Hivatal látókörében, inaktív, de az eredmény mégis munkaszerződés, és egy hosszú távú sikeres együttműködés lehet, mindez toborzási költség nélkül!”

Munkaerő toborzás Facebookon, a közösségi médiában rejlő lehetőségek tudatosabb használata

Az elsődleges feladat megtalálni a célközönségünket, és hozzájuk eljuttatni az üzenetet. Ehhez érdemes a közösségi oldalakat használni a toborzásra.

A Zalaegerszegi Foglalkoztatási Paktum Facebook profilja azzal a szándékkal jött létre, hogy álláskeresők és munkáltatók számára a hasznos, érdekes, helyi hírek gyorsan és közvetlenül juthassanak el. Az elmúlt időszakban számos álláshirdetést osztottunk meg, de a társadalmi felelősségvállalás területén, a munkaerő megtartásáért tett, példaértékű munkáltatói jó gyakorlatokról, rendezvényekről, pályázati lehetőségekről stb.  is beszámoltunk.  

Az általunk megosztott álláshirdetések többnyire a paktumpartnereink hirdetései, akikkel egymás profilját kölcsönösen követjük. De minden olyan álláslehetőségről hírt adunk, amely a zalaegerszegi álláskeresők számára fontos lehet, természetesen amennyiben az „szembejön” velünk. De ez működhet tudatosabban is, toborozhatunk együtt is!

Ehhez nem kell más, mint hogy a paktum oldalának szerkesztői lássák az önök Facebook bejegyzéseit. Ha élni szeretnének ezzel a toborzási lehetőséggel, még több potenciális álláskeresőhöz szeretnének eljutni, illetve kíváncsiak a munkaerőpiaci hírekre, pályázati lehetőségekre, kedveljék a Zalaegerszegi Foglalkoztatási Paktum Facebook profilját (A „Megosztás” melletti „…”-ra kattintva, „kedvelés az oldalad nevében” – kiválasztásával), így a kölcsönös követést követően tudunk ily módon is segíteni a hiányzó munkatárs megtalálásában.