Rendkívüli akcióellenőrzés

A munkaügyi hatóság a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen lefolytatta a kötelező legkisebb munkabérre és garantált bérminimumra irányadó szabályok érvényesülésének ellenőrzését.

A vizsgálat célja a 2019. évre vonatkozó előírások érvényesülésének vizsgálata volt, annak érdekében, hogy a munkavállalók alapvető garanciális joga, a munkabérhez való jog minél szélesebb körben érvényesüljön. Az akcióellenőrzés 1 037 vállalkozás - 3 316 munkavállalóját érintő - foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta. Az ellenőrzések a munkáltatók 83 %-nál tártak fel a vizsgálatba vont munkavállalók 74%-át érintő valamilyen munkaügyi jogsértést.

Jelen akcióellenőrzés magasabb számban tárt fel feketén foglalkoztatott munkavállalókat az előző évi rendkívüli akcióellenőrzéshez képest. A feketén foglalkoztatott munkavállalók száma az építőiparban növekedett, a hatóság az ellenőrzéssel érintett munkavállalókhoz viszonyítva a munkavállalók 44,7%-át (433 fő) találta bejelentés nélkül (ez az összes feketefoglalkoztatással érintett munkavállaló [620 fő] ugyancsak 70 %-a). Összességében ez az ágazat „adta” a legtöbb bejelentés nélkül dolgozó munkavállalót. A kereskedelem és vendéglátás területén ugyanakkor - a korábbi évekhez képest - lényegesen kevesebb feketén foglalkoztatott munkavállaló fordult elő.

A Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése IDE kattintva érhető el.