Egyre több a munkabaleset

Az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedett a munkabalesetek száma, és ez a tendencia országos szinten folytatódott 2019 első felében is. Jó hír viszont, hogy Nógrád után Zala megyében volt a legalacsonyabb a munkabalesetek száma.

Az esetek többsége az 50 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások munkaterületein történik. Ugyanakkor a tavalyinál valamivel kevesebb, 32 ember halt meg Magyarországon munkabalesetnek számító körülmények közt. Sokan közúti tragédia áldozatai lettek, nyolcan leestek valamilyen állványról, ötöt áramütés ért, ketten mérgezést szenvedtek és hosszú az okok sora. Ezeket a végzetes eseteket szinte mindig bejelentik a cégek, de még életveszélyes vagy súlyos, csonkolással járó baleseteknél is előfordul elvétve, hogy a munkavédelmi hatóságot csak a rendőrség értesíti a történtekről.

A Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztályának héten megjelent adataiból az derül ki, a sokkoló esetek ellenére az építkezéseken nem egyszer alig védi valami a magasban dolgozó munkásokat, nem dúcolják alá a munkagödröket, árkokat akkor sem, ha a szélükön járnak el a teherautók. A jelentés kiemeli azt is, hogy egyre több a vírusok, baktériumok, gombák és paraziták okozta egészségkárosodás. A szakemberek állítják, hogy a klímaváltozás hatására nő a rovarok és rágcsálók által terjesztett fertőző betegségek száma is, s az ilyen esetek egyre gyakrabban jelennek meg a dolgozói panaszokban, miközben egész Európában a rákkeltő anyagok okozta rosszindulatú daganatok vezetik a munkahelyi hatások miatt bekövetkezett halálesetek statisztikáit.

A munkabalesetek korcsoport alapján történő vizsgálata során a jelentés az 55-64 korosztályra is felhívja a figyelmet, mivel ebből a korosztályból került ki a legtöbb súlyos, súlyos csonkolásos és a halálos kimenetelű balesetet szenvedő. A munkáltatók éppen ezért kiemelt figyelmet kell, hogy rájuk fordítsanak.  A jelentés területi bontásban is vizsgálta a munkabalesetek alakulását, ez alapján elmondható, hogy Nógrád után Zala megyében volt a legalacsonyabb a munkabalesetek száma.

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása a munkabalesetek alakulásáról az alábbi linkre kattintva érhető el:

http://ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=703