Példaértékű kezdeményezés Zalaegerszegen - Vért adtak az Edelmann dolgozói

A vállalatok társadalmi felelősségvállalásának (angolul Corporate Social Responsiblity, röviden CSR) szerepe mára egyre nagyobb hangsúlyt kap. Egy jó ügy mellé állni egyaránt hasznos a vállalat és a társadalom számára. Térségünkben is egyre több vállalkozás vállal szerepet egy nemes ügy, karitatív kezdeményezés megvalósításában.

A Zalaegerszegi Foglalkoztatási Paktumban is részt vevő, a közelmúltban nagy fejlesztéseket megvalósító Edelmann Hungary Packaging Zrt. az év elején több alkalommal is véradó napot tartott az Északi-Ipari Parkban található telephelyén. A kezdeményezésről és a társadalmi felelősségvállalás filozófiájáról a nyomdaipari vállalat office managere adott tájékoztatást:

„Az Edelmann Hungary Packaging Zrt. mint az Edelmann Group leányvállalata olyan elvek szerint működik, amelyek a törvények iránti tiszteleten, környezeti elvárásokon, emberi jogokon, a munkaügyi követelmények betartásán, társadalmi felelősségvállaláson, vevőkövetelményeken és nemzetközi elvárásokon alapulnak. Az üzleti etikai alapelveken túl nagy figyelmet fordítunk munkavállalóink egészségére, életminőségére, jó közérzetére, képzésére, fejlődésére, melyhez különböző támogatásokat is nyújtunk, hiszen ők jelentik a Társaság fő mozgatórugóját.

A társadalmi felelősségvállalás iránti elkötelezettségünket, értékeink közvetítését az egészségügy, a kultúra és a sport támogatásával is megvalósítjuk.

Mivel az emberi élet jelenti a legnagyobb értéket, a fent említettek egyik legfontosabb eleme a Magyar Vöröskereszttel szoros együttműködésben megvalósított rendszeres véradás megszervezése és lebonyolítása. A munkavégzéssel és a műszakokkal összehangoltan, s mindenekelőtt a munkavállalók védelmének figyelembevételével átlagosan fél évente rendezünk kampányszerű véradási akciót, természetesen ehhez helyet és személyi segítséget is biztosítva.

2017. január hónapban az Edelmann Hungary Packaging Zrt-nél megszervezett véradások teljesülése az alábbiak szerint alakult:

2017.01.09-én megjelent véradók száma 23 fő, ebből vért adók száma 19 fő, kiszűrtek száma 4 fő.

2017.01.16-án megjelent véradók száma 15 fő, ebből vért adók száma 11 fő, kiszűrtek száma 4 fő

2017.01.23-án megjelent véradók száma 10 fő, ebből vért adók száma 9 fő, kiszűrtek száma 1 fő,

A megjelent véradók száma tehát összesen 48 fő, ebből a ténylegesen vért adók száma 39 fő, kiszűrtek száma 9 fő.

Sajnos a téli időszakban a különböző vírusos megbetegedések (pl. influenza) következtében a vártnál kevesebben tudtak megjelenni, de ettől függetlenül is célunk minél több munkatásunk megnyerése a nemes ügy érdekében. De nem csupán a megmentettek számára pozitív ez a cselekedet, hanem a véradók szempontjából is, hiszen a levett vér alapos vizsgálaton esik át, mely egyben szűrővizsgálatot is jelent, amivel különböző betegségeket lehet idejekorán felismerni. A véradást követően pedig már sokan örömmel számoltak be arról, hogy megérkezett az üzenet, mely tájékoztatta őket vérük felhasználásáról.

Szeretnénk mindezzel példát mutatni minden magánembernek és vállalkozásnak, hiszen az emberi élet törékeny, sérülékeny, soha nem tudhatjuk, hogy mi magunk vagy akár valamelyik szerettünk nem kerül-e kiszolgáltatott helyzetbe és mivel minden adag levett vér három életet ment meg, hálásak vagyunk minden segítő szándékú kollégánknak.”